Неделя, 03 Мар 2024
            
Горна Оряховица Култура

„Книга с автограф“ от горнооряховската писателка Веселина Кожухарова ще се проведе в рамките на най-голямото книжно изложение у нас

  03.12.2023 13:40
„Книга с автограф“ от горнооряховската писателка Веселина Кожухарова ще се проведе в рамките на най-голямото книжно изложение у нас

Писателката Веселина Кожухарова от Горна Оряховица, която е сред авторите на ИК „Хермес“, ще се представи на международния Панаир на книгата. Най-голямото книжно събитие у нас ще се проведе в София от 5 до 10 декември, а още в първия му ден, от „Хермес“ канят на среща с горнооряховската романистка. На нея ще бъде представена последната и́, пета творба – романът „До четвърто коляно“.

„Книга с автограф“ от Веселина Кожухарова ще се проведе на 5 декември /вторник/, от 15.00 ч., пред щанда на издателството в панаирното пространство.

Веселина Кожухарова е част от литературния клуб към читалището в Първомайци, където са изключително развълнувани от предстоящото авторитетно събитие. За това разказа Теодора Миновска, секретар на НЧ „Иван Вазов – 1983”. По думи и́ всички в клуба са много горди и от факта, че голямо издателство като „Хермес“ е харесало и отпечатало романа на тяхната съмишленица.

От литературния клуб призовават четящите и подкрепящи местната култура жители на община Горна Оряховица, при възможност да посетят „Книга с автограф“ с Веселина Кожухарова в София, за да я подкрепят, да се запознаят с нея и с последната и́ книга.

В романа „До четвърто коляно“ Веселина Кожухарова разполага действието в ХIХ век, преди Освобождението на България през 1878 година и малко след това. Сюжетът се развива в малко село и градче в Северна България. Четири колена – четири поколения герои разкриват своя изпълнен с перипетии живот.

Романът започва с любим за авторката похват – в първите две глави среща читателя с една абсолютна загадка – трагедията на един човек, който загубва най-близките си, повалени от Черната болест, принуден е да ги погребе за кратко време и да отиде да живее високо горе в планината. Няма имена, няма подробности, само няколко щрихи, които по-късно ще открием в живота на героите в романа. Героят загива и оставя куп неразрешени въпроси. Още две глави стремително увличат читателя в поредната голяма мистерия. Авторката добре познава българските предания и легенди за вълшебните помощници животни и този сюжетен обрат, като тънка нишка преминава от началото, да края на романа. Двойка вълци и тяхното потомство, също толкова мистериозно и загадъчно се появяват в сюжетния разказ.

Надарен куюмджия, знахарка, деца с талант да разгадават сънищата и да чуват гласовете на мъртвите, легенди за скрити съкровища, изпитания и обрати, ще пленят читателя.

Веселина Кожухарова владее до съвършенство езика на старите българи, който придава цвят на повествованието. Романът се чете с лекота и е изключително увлекателен, а анотацията към него е дело на Теодора Миновска. Премиерата на романа беше на 24 октомври т.г. в Градска художествена галерия "Недялко Каранешев" в Горна Оряховица.


Ключови думи
Веселина Кожухарова Хермес
Последни
Седмицата
Анкета