Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

След ритуалното зарязване на 14 февруари в Етнографски музей Долна Оряховица ще наградят победителите във винарския конкурс

  07.02.2024 10:21
След ритуалното зарязване на 14 февруари в Етнографски музей Долна Оряховица ще наградят победителите във винарския конкурс

Етнографски музей Долна Оряховица кани своите посетители на „Ден на лозаря и винаря“, посветен на предстоящия празник Трифон Зарезан. Началото на програмата е на 14 февруари в 10:30 часа с ритуално зарязване в двора на музея. Обичаят ще бъде пресъздаден от самодейци на пенсионерски клуб „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“ в Долна Оряховица.

От 11:00 часа в двора на Етнографския музей ще бъде отслужен празничен водосвет.

В 11:30 ще бъдат обявени резултатите от конкурсната част за най-добрите домашни вина от региона. Те ще бъдат оценявани от компетентно жури в състав: Калин Върбанов, собственик на винарска изба Lege Artis; шеф-готвач Ивайло Иванов – финалист от „Hell`s Kitchen 3“; Веско Ирибаджаков – кмет на Долна Оряховица; Петя Иванова – зам.-кмет на Община Горна Оряховица и Теодор Георгиев – управляващ съдружник във винаро-лозарски проект „Новите лозя“.

Всеки участник ще получи музеен подарък и грамота от Исторически музей – Горна Оряховица, а най-добрите производители – специални награди, осигурени от Кметство Долна Оряховица.

Желаещите да се включат в прегледа на домашното вино, могат да участват в конкурса, като оставят проба от своето производство в Етнографски музей Долна Оряховица до 9 февруари (петък).


Ключови думи
Етнографски музей Долна Оряховица Горна Оряховица