Понеделник, 22 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Решителни мерки срещу проблема с кучетата и демографската криза са заложени в проекта за Бюджет 2024 в Горна Оряховица

  22.01.2024 15:01
Решителни мерки срещу проблема с кучетата и демографската криза са заложени в проекта за Бюджет 2024 в Горна Оряховица

61 139 697 лева е рамката на Бюджет 2024, който се предлага за публично обсъждане на 24 януари в Община Горна Оряховица. 41 302 699 лв. са за държавни дейности, а 19 836 998 лв. са местните дейности. Бюджетът вече мина през комисиите в Общинския съвет, вероятно в средата на февруари ще бъде насрочена извънредна сесия за приемането му. Преди това всички граждани могат да се запознаят с проекта и да направят своите предложения.

Проектът за бюджет предлага няколко кардинални мерки по теми, сочени за особено важни от горнооряховчани.

На първо място се заделят значителни средства за решаване на проблема с кучетата. 100 000 лева са предвидени за изграждане на общински приют за бездомни животни. Все още не уточнено мястото, тъй като се разглеждат няколко варианта, но до месец ще има яснота кой терен е най-подходящ.

В същото време се предвиждат още 100 000 лева за действия по овладяване на популацията на бездомните, но и за регистриране, чипиране и контрол над домашните животни. Няма да се реши напълно проблема, ако не се спре практиката за изхвърляне на нежеланото потомство на домашните кучета на улицата, смятат хората, които работят по темата.

Проведени са вече доста срещи с ветеринари и граждани, които са ангажирани с въпроса. Предстои създаване на НПО за защита на животните в Горна Оряховица и то ще оказва помощ. Заедно с тях ще се работи по програма за регистриране и кастриране. Очаква се до месец да се приеме и нова общинска наредба, която да регламентира както политиката спрямо бездомните, така и отглеждането на домашни животни. След приемането й ще има и последващ контрол, коментира зам. кметът Даниел Божанков.

Заедно с ветеринарните лекари и НПО-то ще се работи сред гражданите, за да се регистрират и чипират домашните животни. Освен на просвета, ще се разчита и на глоби. Ще се закупят четци за чипове и ще се правят проверки. На нарушителите ще се налагат глоби. Със задачата в града ще се натовари Общинска охрана, а в селата кметовете ще трябва да стигнат до всеки съселянин, за да обяснят правилата.

Срещу другия голям проблем с демографската криза се предлагат няколко мерки. Тръгва пилотна програма за стимулиране на раждаемостта, за която тази година се заделят 100 000 лева, но, ако е успешна, в бъдеще средствата ще се увеличат. Идеята е да се дават по 10 000 лева на семейство, което се реши на трето дете през годината. Все още се уточняват критериите, но основното е родителите да са уседнали жители на Горна Оряховица, да работят и детето да се роди в местната болница.

В тази връзка е и новата политика за общинските жилища. Още в началото на годината ще се предложат 15 общински жилища на продажба. Към тях има заявен интерес за закупуване от живеещите в момента семейства. Оценките, направени предварително, са за около 1000 лева на квадратен метър. От тези продажби се планират приходи от около 750 000 лева, с които да се направи проектиране и да започне изграждане на нова общинска жилищна сграда. Апартаментите в нея ще се предоставят на кадри, от които има нужда в общината – било лекари, инженери или други специалисти и които трябва да бъдат привлечени от други населени места.

За нас е особено важно да привлечем повече горнооряховчани към местната политика било като предлагат идеи, или се грижат за градските пространства. Затова се заделят 30 000 лева за местни инициативи и младежки дейности. Те са не само за, примерно, беседки или междублокови пространства, но и за обучение по дигитални умения и предприемачество. Целта е хората да бъдат по-активни и да участват в подобряването на общността, обяснява Даниел Божанков.

Нова политика ще има и за спорта. Целта е да се направи така, че да бъдат стимулирани местните фирми да подкрепят по-активно спортните клубове. На този етап се запазват бюджетите на клубовете, но ще се направи нова наредба за финансирането им.

Капиталовата програма също ще бъде предложена на общественото обсъждане и вече е публикувана на сайта на Общината. Предвиждат се нови детски площадки в парковете „Детски кът”, „Христо Ботев” и „Николай Панайотов”. Проектират се 4 нови кръгови кръстовища – три по „Св. Княз Борис” и едно преди ВиК. Ще се регулират съществуващите светофарни уредби и ще се изградят нови, с бутон за пресичане, край някои училища и детски градини. Предвиждат се много средства за проектиране – например за подмяна на уличното осветление в големите кметства, както и за всички улици, тротоари и прочие ремонти, които предстоят.

През тази, а и следващите години, се очаква голямо строителство на улици и пътища и това ще бъде предизвикателство за местната власт. Най-голямото предизвикателство обаче ще бъде да се създаде методика за събиране на таксата смет по количество. Това трябва да стане от 2025 г., а Община Горна Оряховица няма никаква готовност да премине към нов модел. Така че това ще една от големите задачи на администрацията през годината, коментира още Даниел Божанков.

Публичното обсъждане на проекта за бюджет е от 17:30 часа на 24 януари в Зала 1 на Общината. Всички материали са публикувани на общинския сайт https://www.g-oryahovica.bg.


Ключови думи
Бюджет 2024 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета