Понеделник, 22 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

По 10 000 лв. за трето дете в семействата на работещи горнооряховчани предвижда Бюджет 2024, каза кметът Николай Рашков на празника в Родилното

  21.01.2024 14:22
По 10 000 лв. за трето дете в семействата на работещи горнооряховчани предвижда Бюджет 2024, каза кметът Николай Рашков на празника в Родилното

100 000 лева за подкрепа при трето дете в горнооряховските семейства, са предвидени в бюджета на Община Горна Оряховица, който предстои да бъде разгледан от Общинския съвет.
Изготвени са и специални критерии, на които семействата ще трябва да отговарят, за да им бъде отпусната помощта. Критериите, сред които са показатели като образование и заетост, също трябва да бъдат утвърдени от ОбС. Друго от условията ще бъде детето да е родено в Горна Оряховица. По 10 000 лева еднократно ще получават родителите, отговарящи на критериите, щом мярката получи одобрението на местния парламент. Това стана ясно по време на тържеството за Бабинден в Родилното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“. 

С водосвет, отслужен от отец Антоний, в Родилно отделение по традиция отбелязаха Бабинден. Колектива уважиха кметът на Горна Оряховица Николай Рашков, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов и заместник-кметовете Петя Иванова и Даниел Божанков и представители на сдружение "ЗА Горна Оряховица".
„Такава мярка се въвежда за първи път в историята на нашия град. И това ще бъдат най-прекрасно инвестираните пари на горнооряховските данъкоплатци!“, каза пред присъстващите кметът Рашков.  
Невероятно съвпадение бе фактът, че детенцето, роденото в навечерието на Бабинден, което по традиция получава подаръци от Общината, се оказа третото дете в горнооряховското семейство Илиеви.
Малката Крисия и майка й Полина се чувстват отлично, под грижите на екипа в Родилно отделение. Не е изключено именно сем. Илиеви да станат първото семейство, подкрепено по новата мярка за стимулиране на раждаемостта в Горна Оряховица, коментираха кметът и председателят на ОбС. 
Пет новородени бебенца има в момента в отделението, а десет дечица са се родили в него от началото на годината. Всеки ден през последната седмица, в Горна Оряховица се е появявал нов живот, стана ясно по време на празника.
А поредно доказателство за професионализма на горнооряховските медици са грижите, които успешно се полагат в отделението за момиченце, родено преди броени дни с тегло от едва 1.980 кг.
Кметът и заместниците му поднесоха поздравления за професионалния празник на началника на отделението д-р Михаил Милатович – един доказан професионалист и грижовен лекар, старшата акушерка Снежана Белчева, чийто опит и ласкаво отношение са безценни, както и на всички техни колеги в Родилното отделение.
От една година там работят и две съвсем млади акушерки - Вилимира и Румина от Горна Оряховица. Те скоро завършват „Акушерство“ във великотърновският филиал на Медицински университет – Варна и са решени да останат на работа в родния си град.
Точно от такива мотивирани и способни млади кадри има нужда, категоричен беше кметът Николай Рашков, който им благодари, че са избрали да се посветят на тази професия.
По традиция, най- младите акушерки ритуално измиха ръцете на началника на отделението д-р Милатович.

 


Ключови думи
Бабинден Родилно отделение МБАЛ Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета