Сряда, 17 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Удължиха срока за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране, вече с 20% самоучастие

  17.01.2024 14:49
Удължиха срока за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране, вече с 20% самоучастие

Срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II“ е удължен до 17:00 часа на 29 февруари 2024 г. Това е срокът, в който общините трябва да подадат документите на кандидастващите сдружения. Самите сдружения трябва да подадат документите си до 10 февруари в съответните Общини.

За тези, които са участвали в първия етап и са останали в резервите, е необходимо само да се приложи допълнително решение на общото събрание на етажната собственост, че ще се осигури 20% съфинансиране.

Размерът на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост за Етап II е 282 470 400 лв. Заедно с необходимото задължително съфинансиране от над 70 млн. лв. общият размер на разходите, които могат да бъдат финансирани, ще достигне 353 млн. лв. Данните от извършеното класиране по Етап I показват, че с този ресурс ще може да бъдат обновени около 250 многофамилни жилищни сгради.

Предварителните разчети от първия етап на процедурата сочат още, че средната стойност на инвестицията на един блок е около 1,5 млн. лева с вкл. ДДС, а средната стойност на разгъната застроена площ (РЗП) е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20% в Етап II на процедурата по ПВУ за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло средно около 5100 лева на домакинство.

Сдруженията на собствениците финансират изцяло със собствени средства следните дейности:

Извършване на обследване на енергийната ефективност за ЕЕ

Изготвяне на обследване на техническите характеристики и технически паспорт на сградата

Изготвяне на инвестиционен проект и оценка на съответствието му

Авторски и строителен надзор

Изготвяне на независима експертна оценка от сертифициран енергиен одитор след приключване на СМР

Въвеждане на обекта в експлоатация

Публичност и информация на проекта

Организация и управление на проекта.

Безвъзмездната помощ в размер на 80% от допустимите разходи се предоставя на етапа на строителство като част от стойността на строително-монтажните дейности.


Ключови думи
саниране втори етап Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета