Сряда, 28 Фев 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Лъчезар Русев: Много успешно начало, но по-трудното предстои

  29.11.2023 17:55
Лъчезар Русев: Много успешно начало, но по-трудното предстои

„Локомотив” направи изключително успешна първа част от първенството в Северозападна трета лига, постигайки максимума – 14 победи от 14 мача. Подобно постижения няма нито един отбор в трите нива на българския футбол. „Локо” е с най-добро нападение с отбелязани 52 гола (18 повече от следващия в тази класация). В същото време има втората по стабилност защита (8 допуснати гола, само „Академик” има един по-малко).

Взехме максимума от есента и съм много доволен от представянето на всички футболисти във всеки един мач. Към всяка среща се отнесоха изключително сериозно и без никакво отпускане. Но знам, че по-трудното предстои. Чака ни тежка пролет, защото тази година имаме само една цел и тя е връщане в професионалния футбол, коментира представянето на своите старши треньорът Лъчезар Русев.

Може да изглежда, че групата е слаба, но това не е така. Всъщност силите са доста изравнени и всеки може да изненада всеки. Ако си отпуснат, ако не познаваш добре противника, може да си тръгнеш без точки и от лесен наглед мач. Смея да твърдя, че ние сме добри, а не, че противниците ни са слаби, казва още Русев.

Резултатите тази есен са плод на план за развитие, заложен още при поемането на клуба от сегашното ръководство. Целта – изграждане на силен, хомогенен екип, в който ще се дава път и на млади таланти, е до голяма степен изпълнена.

Миналото първенство „Локомотив” се бори почти до последно за първото място, но остана втори. Но пък спечели купата на Аматьорската лига, което даде самочувствие и мотивация за преследване на още по-високи цели.

Клубът успя да съхрани ядрото от миналата година и така получи възможност непрекъснато да надгражда мач след мач.

Тръгнахме към новия сезон с амбицията да сме първи. Затова и най-трудната и важна среща беше в първия кръг с „Академик”. Още тогава знаехме, че това ще е основният ни съперник тази година. След като победихме, вече целта ни беше да постигнем още 13 победи, за да завършим с максимален резултат, казва треньорът на „черно-белите”.

Това означава, че и първата среща от пролетта ще е решаваща. Гостуването в Свищов може да се окаже развръзка в групата. „Локомотив” има 6 точки преднина на зимната пауза, но „студентите” никак не са за подценяване. Силата им усетиха и „локомотивци”. Единствените им две загуби тази есен са именно от „Академик” за Аматьорската купа и от втородивизионния „Спортист” (Своге) за Купата на България.

Мачът със „Спортист” беше много важен, за да видим къде сме спрямо професионалните отбори. Вярно, че загубихме, но пък ги надиграхме и видяхме, че сме на прав път. С този темп до следващото лято ще сме напълно конкурентоспособни на всички отбори във Втора лига, смята Лъчезар Русев.

Ключът за успеха е в професионалното отношение на футболистите и на треньорския щаб. Работата на Цветан Петров за кондиционната и физическа подготовка си личи във всеки мач. Даниел Захариев работи с вратарите и резултатът е 8 допуснати гола. Ивайло Тодоров все по-умело помага и в треньорската работа и има големи заслуги за разузнаване и проучване на съперниците. Заедно успяваме да намерим правилния подход във всеки един мач и така идва успехът, обяснява треньорът.

Той отказва да отличава отделни футболисти, тъй като всеки един от отбора е дал своя принос и се е старал много и в тренировки, и в шампионатните мачове. Но няма как да не открои 18-годишния Кристиян Дечев, който се наложи в основния състав и вече има 5 гола при мъжете. Той е изцяло продукт на нашата Школа, минал е през всички формации, така че няма как да не ни радва успешното му вписване при мъжете, обяснява Русев.

В противовес на младока пък е опитът на ветерана Красен Трифонов. Той е истински лидер, вдъхва увереност и самочувствие на младите. Когато е на терена дава всичко от себе си, казва за него треньорът.

И няма как без похвала за голаджията на групата. Георги Колев е вкарал 19 гола тази есен и е безспорен лидер в класацията на голмайсторите.

Но всеки един от останалите има същия принос за цялостното отлично представяне на отбора, обобщава Лъчо Русев.

„Локомотивци” вече са в заслужена почивка и имат месец да презаредят батериите преди тежкия пролетен сезон, в който ще са натоварени с още по-големи очаквания. Подготовката ще се поднови вероятно на 8 януари, в зависимост от времето. Идеята е да се организират повече контроли с отбори от Втора лига, за да се вдига нивото на претендента за връщане при професионалистите.


Ключови думи
Локомотив Лъчезар Русев Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета