Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Здрава битка се очертава на 29 октомври, която ще се реши на 5 ноември, според анкетите на RegNews

  27.10.2023 16:13
Здрава битка се очертава на 29 октомври, която ще се реши на 5 ноември, според анкетите на RegNews

В средата на предизборния октомври RegNews пусна две анкети, които да направят сондаж на настроенията сред избирателите в Горна Оряховица.

За съжаление и двете си имат своите недостатъци, за да не бъдат приемани като сериозно социологическо изследване. Но все пак очертават една тенденция – изборите за кмет няма да се решат на 29 октомври, а на 5 ноември. Тоест ще имаме балотаж.

И без анкета е ясно, че единият от участниците в балотажа ще е все още действащият кмет (третият мандат на инж. Добромир Добрев всъщност изтича точно днес). Въпросът е кой ще застане срещу него.

В първата анкета, която пуснахме и в социалните мрежи, има близо 2000 гласувания. Не казвам обаче 2000 души, защото тя позволява един човек да гласува няколко пъти. Така че тя се превърна в състезание на предизборните щабове. Което бе спечелено от … ВМРО. С цялото ми уважение към воеводите, но едва ли и те очакват да бъдат първа политическа сила в новия Общински съвет.

В другата анкета, която е на сайта ни, не може да се получи масово гласуване и в нея до този час са участвали по-малко от 200 души. Поне знаем, че това са действителни хора с един глас. Но пък е доста малка бройка, за да бъде представителна.

Но в крайна сметка и в двете анкети, дори и с напъна на щабовете, се очертава една тенденция в избора за общински кмет. Инж. Добромир Добрев води и очаква своя опонент за балотажа сред още четирима претенденти. Най-близо е Николай Рашков. Своите шансове, и то сериозни, има Огнян Стоянов. А никак не са далече Йордан Байчев и Емил Дачков. Сред останалите само Даниел Спасов прави някакъв забележим резултат. Ако се съди по анкетата, ще бъде много интересно. Но дали в действителност избирателите мислят по този начин ще разберем чак вечерта на 29 октомври.

И другото общо е, че и в двете анкети, ако „Не подкрепям никого” беше партия, щеше да заеме, ако не второ, то поне трето място. Така че щабовете имат още няколко часа, за да обърнат поне част от тези, които очевидно не харесват никого сред 11-те кандидати.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
анкети Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета