Събота, 28 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков: Летище Горна Оряховица може да бъде „северната врата“ на България

  26.09.2024 14:41
Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков: Летище Горна Оряховица може да бъде „северната врата“ на България

След провелата се в четвъртък редовна сесия на Общински съвет – Горна Оряховица кметът Николай Рашков благодари за подкрепата, която съветниците дадоха на визията за развитие на горнооряховското летище. Пътят към това е сдружение на общините в региона, каквото Рашков и екипът му инициират.

В изявление в официалната си страница Николай Рашков казва:

„С решението на съветниците от днес ми беше даден мандат като кмет на Горна Оряховица да провеждам срещи с представители на местните власти, с цел сдружаване и създаване на Фонд за развитие на летището. ОбС даде и зелена светлина за участието на Община Горна Оряховица в такова сдружение.

Не откриваме топлата вода. Преди да внеса предложението в ОбС, с колегите от екипа ми проучихме детайлно съществуващи такива сдружения на общини и юридически лица, които имат интерес от оптималната работа на летищата в Пловдив и Бургас.

Идеята е общините-членове на сдружението да участват с определени вноски във Фонда, а със средствата от него да се обезпечават авиолинии. Виждането ми е Сдружението да преговаря с авиопревозвачите и да поставя въпросните условия на концесионера.

Разбира се, тепърва при съвместните ни разговори ще прецизираме детайлите. Но категорично смятам, че не е необходимо още толкова години да седим и просто да чакаме с летището нещо да се случи.

Общините можем да имаме думата и Летище Горна Оряховица наистина да бъде „северната врата“ на България!

Решението на ОбС от днес е първата стъпка към възможността, най-после да използваме огромния потенциал за икономическо развитие, което едно международно летище носи за целия регион.

Вярвам, че ще срещна съмишленици сред местните власти – и не само от Великотърновска област, защото това е в интерес на съгражданите на всеки кмет в региона.

Освен това, от много дълги години чуваме как всички политически сили и различни обществени фигури декларират воля за развитието на аеропорта и го извеждат като свой приоритет. Сега вече има конкретен план за това.

Още веднъж благодаря на съветниците, които подкрепиха предложението ми!“


Ключови думи
Николай Рашков Летище Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета