Неделя, 29 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

СУ „Георги Измирлиев” откри най-модерния училищен стол в областта

  24.09.2024 12:21
СУ „Георги Измирлиев” откри най-модерния училищен стол в областта

Най-голямото училище в община Горна Оряховица вече разполага с най-модерния училищен стол във Великотърновска област. Изграден е със съвместните усилия на СУ „Георги Измирлиев” и горнооряховската фирма „Агроимпорт ВТ” ЕООД, които вложиха много средства и усилия през тази ваканция, за да се получи това пъстро, свежо и апетитно място в училище.

Лафка „Свежо” се казва новият кулинарен кът, но е нещо много повече от училищна лафка. Само столовата част е над 300 кв. м и могат да се хранят едновременно около 200 деца. Кухненският блок пък е с най-модерното оборудване, плюс екип от отдадени на професията хора.

Обновеният стол беше открит официално, посрещайки много гости. Кметът Николай Рашков първи имаше възможността да насърчи децата да се хранят здравословно, да хапват повече истинска храна и по-малко сладкиши, а винаги след шоколада да спортуват.

Сред гостите бяха още зам. кметовете Петя Иванова, която доскоро беше и зам. директор на училището и Даниел Божанков, както и секретарят на Общината Габриела Шилкова, която пък е възпитаник на Гимназията. Още двама бивши ученици, вече известни майстори в кухнята - шеф Ивайло Иванов и шеф Царина Цанева, разказаха на децата коя храна е най-полезна. Всички гости получиха за спомен лъжица и вилица от СУ „Георги Измирлиев”, а за двамата шефове имаше черпаци. След кратката официална церемония всички те опитаха от днешното меню – изборът е между грах с месо и зеленчукова супа и таратор и леща яхния.

За мен това е сбъдната мечта, защото отдавна искам да наблегнем повече на приучването на децата към здравословно хранене, каза директорът на училището Криси Аврамова.

Идеята за истинско столово хранене с топла, приготвена на място храна зреела отдавна. Когато изтекъл договорът на предишната фирма, осигуряваща кетъринг за стола, решили да направят нещо съвсем ново и различно. Обявен беше търг за наемане на стола, но с изискване той да се превърне в място, където ще се готви и където децата ще се хранят в приветлива и чиста обстановка. Спечели го горнооряховската фирма „Агроимпекс ВТ” ЕООД, която започна да ремонтира кухненския блок и помещенията за съпътстващите дейности.

Училището пък се зае да обнови столовата. Около 40 000 лева са инвестирани в обновяването на залата за хранене с нова подова настилка, стени, изрисувани с „вкусни” картини, нови маси и столове. Над 170 000 лева пък вложи фирмата в оборудване и ремонт на своята част от стола. Пет човека, начело с главния готвач Михаела Димитрова, работят в кухнята.

Всяка седмица екипът предлага по две менюта за всеки ден, от които родителите избират. Засега поръчките стават чрез класните ръководители, но се работи по сайта, за да може да се поръчва директно.

Освен храната за обяд, в стола се месят закуските, които се дават всеки ден на малките ученици. Осигурява се и плод и мляко по програмата на МЗХ.

Купонът е 3,50 лв. за родителите, а още 1 лев добавя училището за поевтиняване на храната. Искаме най-доброто качество, за да приучим постепенно децата да се хранят с истинска домашна храна, да им създадем добри навици и да ги научим да се грижат за здравето си отсега, казва Криси Аврамова.


Ключови думи
Училищен стол СУ "Георги Измирлиев" Горна Оряховица