Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Местни избори 2023 Политика

„Възраждане“: Бяло знаме вдигна ППДБ две седмици преди края на кампанията за местния вот във Велико Търново

  15.10.2023 12:45
„Възраждане“: Бяло знаме вдигна ППДБ две седмици преди края на кампанията за местния вот във Велико Търново

Донос на американката от български произход Татяна Кристи  до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков доведе до заличаване с бяла боя на карта на България на входа на Велико Търново на 13 октомври. В социалните мрежи журналистката и авторка в сайта „Биволъ“ съобщава, че след сигнал на местен човек се свързала с народните представителки от ППДБ Стела Николова от Варна и Людмила Илиева от Велико Търново, които ѝ обяснили към коя държавна агенция и министър да се обърне. Така, по думите ѝ, в следобедните часове на петък, 13-и служители на Агенция пътна инфраструктура боядисали красиво изпълнената карта на България с бяла боя.

Проверка на място показа, че рисунката на северния вход на Велико Търново наистина е увредена. „Дали това действително е дело на служители на АПИ предстои да бъде проверено“, коментира народният представител от „Възраждане“ Станислав Стоянов.

Картата на България е нарисувана на бетонната стена на кръстовището към Великотърновският университет лично от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и негови съмишленици преди 10 години. На нея никъде не е посочено дали показва средновековни предели на Родината ни, границите на Българската екзархия или „Целокупна България“ – вестник, в който списва Алеко Константинов. Картата не е на Санстефанска България, каквато вече не може да се види в българските учебници по история. Според историци рисунката показва пределите на Българското землище – земите, в които живеят българите повече от хиляда години.

През 2019 година цветовете на рисунката, която може да бъде определена като улично изкуство, са освежени. Добавени са надписът „Време ни е за Възраждане“ и два лъва. Това разказва великотърновецът Ивайло Парашкевов, който е участвал с Костадинов в изписването и изрисуването тогава. „За тези 10 години никой никога не посегна на картата. До петък.“, споделя Парашкевов.

Заличаването на картата на Българя породи остри реакции на граждани, народни представители от „Възраждане“ и организации на партията.

„Грозно, грозно предателство“. Така страницата на „Възраждане- Варна“ определи боядисването на картата. „Преди 10 години изрисувахме Велика България край Велико Търново. Никой не посмя да я драсне дори. Преди ден розови безродници са подали донос и министърът на регионалното развитие е разпоредил Българският национален идеал да бъде заличен...?!? Възраждане или погром?“, гласи част от съобщение.

По същото време реагира и организацията на „Възраждане“ във Велико Търново. „Днес е извършен брутален акт на вандализъм и поругаване на националната памет и достойнство. С бяла боя е заличена картата на България на входа на Велико Търново!!! Извършителят и поръчителите са известни, а цялата отговорност носи американският министър на МРРБ Андрей Цеков от ППДБ. "Възраждане" ще възстанови картата, която е там от десетилетие. Предателите ще платят висока цена", казват от "Възраждане".

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Възраждане Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета