Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Велико Търново става „Столица на буквите“ тази година чрез кампанията „Книги за смет“

  12.09.2024 13:49
Велико Търново става „Столица на буквите“ тази година чрез кампанията „Книги за смет“

Точно в Деня на независимостта на България -  22 септември, жителите и гости на Велико Търново могат да се включат в екологичната инициатива ”Книги за смет“, като разменят своите пластмасови отпадъци на паркинга на хипермаркет Kaufland във Велико Търново (ул. „Краков“ 2Б). Старата столица всяка година чупи рекордни по брой участници в инициативата и количество рециклирана пластмаса.

Събитието вече е традиционно за града и се провежда с категоричната подкрепа на Община Велико Търново.

Тази година „Книги за смет“ се превръща в посланик на буквите от кирилицата с ознаменуване на буквите на нашата азбука. Под надслов „ Буквите, които ни свързват“ изданията са с титулни страници поредица от буквите от кирилицата. Избраните заглавия са от автори, които са писали на кирилица. Всеки град, който участва в кампанията, получава титлата „Столица на буквите“

„Книги за смет“ е най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето и в която всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Kaufland подкрепя каузвата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

След Велико Търново идва ред и на столицата, като кампанията ще се проведе на 29 септември, неделя, но в разширено събитие с детски работилници и богата програма.

Организаторите препоръчват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във Фейсбук -  FB/knigizasmet.


Ключови думи
Книги за смет Велико Търново