Сряда, 03 Яну 2024
            
Велико Търново Култура

Звездни солисти изпълняват комични арии в концерта „Оперни усмивки“ на великотърновския театър

  04.10.2023 12:37
Звездни солисти изпълняват комични арии в концерта „Оперни усмивки“ на великотърновския театър

Звездни солисти изпълняват комични арии от обичани арии в новия концерт „Оперни усмивки“ на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Той ще бъде представен за първи път пред публика на 11 октомври от 18,30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица.

В оперния концерт публиката ще се наслади на изпълненията на гост-солистката Цветелина Малджанска – сопран, и на солистите на великотърновския театър Пламен Долапчиев - тенор, Никола Иванов – баритон, и Пламен Кумпиков – бас. В музикалния проект участват пианистите Росица Тарапанова и Кристиана Абрашева, а водещ е Цветелин Илчев. В програмата са включени произведения на Моцарт, Росини, Доницети, Маскани, Калман, Щраус, Мусоргски и Хренников.

Оперната прима Цвeтeлинa Maлджaнcĸa е пяла на една сцена с Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Андреа Бочели и много други звезди. Тя се изявява с почти всички български филхармонични оркестри. Гастролирала е в цяла България, но и в мнoгo oпepни тeaтpи в Иcпaния, Бpaзилия, Πoлшa, Итaлия, Фpaнция, Гepмaния, Eгипeт, Велокобритания, CAЩ, Pycия, Австрия. Известният сопран е дипломиран лекар, а нейният творчески път започва в Италия, където работи с Александрина Милчева, Никола Гюзелев и Серджо Олива. Носител е на редица престижни отличия, сред които първи награди от певческите конкурси „Христо Бръмбаров“ и „Франческо Пауло Нелиа“ в Италия, специалната награда на журито от Международния оперен конкурс в Мармонд, Франция и на стипендия от конкурса „Джузепе ди Стефано“, Италия.

Тенорът Пламен Долапчиев е завършил Националната музикална академия в София в класа по пеене на доц. К. Вачкова. През годините той е бил солист оперните театри в Старо Загора и Варна, както и на МДТ „Константин Кисимов“. Гастролирал е на всички престижни сцени в страната с важни тенорови партии в опери и оперети, сред които “Травиата”, “Риголето”, „Набуко”, “Отело”, “Турандот”, “Прилепът”, „Българи от старо време”, „Царицата на чардаша” и други.

Баритонът Никола Иванов стана любимец на публиката в цялата страна след блестящото си изпълнение като прелъстителя на всички времена Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт, която постави МДТ „Константин Кисимов“. Той започва своята творческа кариера като солист в “Комише Опер» в Берлин. Лауреат е на различни оперни  конкурси, а най-престижният сред тях е “Опералия”, където се запознава и работи с Пласидо Доминго в Кралската опера в Лондон. Участвал е в майсторските класове на Дейвид Лутц, Вера Немирова, Елена Филипова, Анна Томова-Синтова, Бригите Фасбендер, Хелмут Дойч. Младият баритон вече е щатен солист на великотърновския театър.

Оперният бас Пламен Кумпиков също има международна кариера и е бил солист в редица оперни театри не само у нас, но и зад граница. Сред тях са Вроцлавска опера в Полша, Миланската Ла Скала и др. оперни театри в Италия, Берлинската държавна опера в Германия, Националния филхармоничен оркестър на Армения и др. Сега той също е част от музикалния състав на МДТ. Прочутият бас е специализирал в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов“ в Италия със стипендия “Франка Де Ренцис Кристоф”, където му преподават Мирела Перуто и Антонио Буе. Завършил е майсторски класове при Райна Кабаиванска и Ренатор Брусон. През годините е работил с Маестро Даниел Баренбойм, Любка Биаджони, Маестро Емил Табаков, Маестро Диан Чобанов, Маестро Едуард Топчиян, Найден Тодоров, Драгомир Йосифов, Евгения Ралчева, Ивайло Михайлов, Орлин Анастасов и др.

Билети за концерта „Оперни усмивки“ на 11 октомври от 18,30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ се продават на касата на театъра, както и онлайн на https://teatarvtarnovo.com.


Ключови думи
Оперни усмивки МДТ
Последни
Седмицата
Анкета