Петък, 22 Дек 2023
            
Горна Оряховица Други

Петя, която даде идеята за Фестивал на ореха в Долна Оряховица, вярва, че още догодина той ще стане международен

  22.09.2023 12:10
Петя, която даде идеята за Фестивал на ореха в Долна Оряховица, вярва, че още догодина той ще стане международен

Първото издание на Фестивала на ореха в Долна Оряховица ще е на 30 септември на градския площад и с два раздела – кулинарен и фолклорен. Авторите на идеята – Петя Кирилова и Антонио Перез, няма да присъстват, защото създават своя фондация в Малага, но вярват, че още догодина събитието ще е международно. Всъщност такава беше и първоначалната идея - да се прави заедно с испански общини от района на Малага, където също има подобен празник.

Идеята е от 2019 г., когато двамата се завръщат от Испания в родния град на Петя – Долна Оряховица. Спомените ми от детството са много различни от това, което заварихме. Градчето ни беше пълно с живот, а сега младите хора го напускат. Искахме да измислим нещо, за да го оживим, да го направим популярно и така се роди идеята за този фестивал. А прекрасната Деница Александрова – Иванова, дори още тогава направи проект за плакат. Това беше екслибрис, който Деница ми подари за 50-тия ми юбилей. Радвам се, че след толкова години той ще се използва и ще стане символ на фестивала, обяснява Петя.

Заради ковида, а и по други причини, фестивалът се реализира чак сега. Дано той помогне Долна Оряховица да привлече внимание и хора от всички краища на страната, които да прекарат тук поне един уикенд. А нашата по-далечна цел беше да направим така, че младите хора да не напускат малките селища в центъра на страната, търсейки по-добър живот в столицата или в морските градове, казва още Петя.

Тази практика на фестивали за популяризиране на дадено място не е нова, тъй като има много населени места, които вече я реализират много успешно. Възползвайки се от името (Оряховица - орехови дървета, които преди много години са били поминък на този регион), можем да създадем  дейности, свързани с този продукт. Той е бил част и от моето семейство. Дядо ми е имал няколко сладкарници и в тях е продавал здравословния, направен лично от него ликьор от зелени орехи (случайно открих рецептата в една от запазените им тетрадки), споделя още Петя.

Същевременно орехите са свързани и с другата дейност на Петя и Антонио, които създадоха Фондация „Невроезикова превенция срещу деменции” и успешно работят няколко години в Бургас, а сега създават същото нещо и в Малага. Орехите са здравословни ядки, всеки ден се откриват нови техни свойства за подобряване на целия организъм. Има много продукти на базата на орехови ядки и това разнообразие в кулинарията с все много здравословни рецепти, биха направили този фестивал успешен, тъй като днес новите поколения търсят качествени и здравословни продукти за тялото си, обобщава Петя.

Първото издание на „Фестивал на ореха“ става възможно с усилията на Йорданка Тихчева - секретар на НЧ „Христо Козлев 1883“, Община Горна Оряховица и Кметство Долна Оряховица в лицето на Григор Минков и Йордан Байчев, уредника на Етнографския музей Петър Георгиев.

В първото издание на фестивала ще има две части – фолклорна и кулинарна. Фолклорната част няма конкурсен характер. Целта е да се съхранява и развива музикалното и танцово изкуство от различните етнографски области на страната.

С конкурсен характер ще бъде кулинарната част. Идеята е да се представят колкото може повече ястия и напитки, в които като съставка присъства орехът. Майсторите – кулинари ще се състезават в три раздела – основно ястие, десерт и напитки. Единственото условие е да има орехи в произведенията им. Кулинарните творби ще бъдат оценявани от финалистите от Hell’s Kitchen Светлана Илиева и Виолета Стоянова. След като журито ги оцени, всички гости ще имат възможност да дегустират. За празничното настроение ще се погрижи и народната певица Росица Пейчева.

Началото е в 10 часа на 30 септември на площада в Долна Оряховица.


Ключови думи
Фестила на ореха Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета