Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Седмокласничката Петя Пулова спечели литературния конкурс „Моето синьо лято” на Библиотеката в Долна Оряховица и ще заведе цялото си семейство на море

  03.09.2024 14:38
Седмокласничката Петя Пулова спечели литературния конкурс „Моето синьо лято” на Библиотеката в Долна Оряховица и ще заведе цялото си семейство на море

Литературният конкурс „Моето синьо лято”, обявен от Библиотеката и НЧ „Христо Козлев 1883” в Долна Оряховица, приключи с награждаване на най-добрите, а големият победител е Петя Пулова.

С литературната надпревара организаторите имаха за цел да насърчат четенето и писането сред долнооряховските деца. Предизвикателството да опишат своите летни приключения бе отправено към всички ученици от 2 до 7 клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” във втория град на общината. Атрактивни награди обявиха спонсорите Севдалин Кръстев и Ярослав Матоуш, а към тях се присъединиха и кметовете на Общината и на Долна Оряховица, които също осигуриха свои награди. Произведенията на децата бяха оценявани от жури, в което влязоха председателят на НЧ „Христо Козлев 1883” Румен Талев, Елена Велкова от вестник „Седмицата” и представител на спонсорите.

Децата бяха отличени след рафтовете с книги в Библиотеката, а наградите връчиха библиотекарят Ралица Величкова, председателят на Читалището Румен Талев, секретарят Йорданка Тихчева и кметът Веско Ирибаджаков.

Специална награда – луксозна книга с приказки, за най-малкия участник в конкурса осигури кметът на Общината Николай Рашков. Получи я третокласничката Крисия Кирчева.

Николета Милкова от 6 клас бе наградена с маркова раница, а ваучер за 100 лева от „Спорт вижън” получи Ванеса Колева от 3 клас.

Голямата победителка в конкурса е седмокласничката Петя Пулова, която ще може да заведе цялото си семейство на море. Нейната награда е 5-дневна почивка за четирима, с безплатен транспорт, храна и настаняване, в Обзор. Творбата на Петя ще бъде публикувана на страниците на вестник „Седмицата”.

И четирите деца получиха книга от кмета на градчето Веско Ирибаджаков.

„В Читалището и Библиотеката се случват прекрасни неща, благодарение на един много добър екип и ние се радваме да подкрепяме техните инициативи. Хубавото е, че ги забелязват и кметовете на Общината Николай Рашков и на Кметство Долна Оряховица Веско Ирибаджаков. Така че се случват неща, които не са правени 30 години – ремонт на част от Читалището, закупуване на климатици, цветен принтер… Колкото до наградите - това е маловажно, важното е децата да четат, а и да творят. В един свят на айфони, тротинетки, прахчета нека да има място и за книгите, нека насърчаваме малките творци”, коментира един от спонсорите на конкурса Ярослав Матоуш. И обеща нови изненади за четящите хора в Долна Оряховица още за Коледа, както и нови книги за библиотечния фонд.


Ключови думи
конкурс Долна Оряховица