Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Долна Оряховица празнува 50 години като град с Криско, Стелияна, Нелина, Тони Димитрова и много културни и спортни събития

  05.09.2024 10:52
Долна Оряховица празнува 50 години като град с Криско, Стелияна, Нелина, Тони Димитрова и много културни и спортни събития

С тридневна празнична програма ще бъдат отбелязани 50 години от обявяването на Долна Оряховица за град. Организаторите са предвидили изложби, концерти на известни изпълнители, фен среща с популярни лица от социалните мрежи и спортни събития.
Празничните прояви ще започнат на 6 септември с поднасяне на венци и цветя пред паметника „Майка България“ в Долна Оряховица. В честването по повод 139-та годишнина от Съединението ще се включат всички институции в града. Празничната програма ще започне в следобедните часове с ревю на български носии от колекцията на Петър Георгиев, уредник в Етнографския музей в Долна Оряховица. Тържеството ще продължи с изпълнения на Фолклорен клуб „Плетеница“ с художествен ръководител Николай Корчев. След фолклорната програма е ред на Гласът на България – Стелияна Цвяткова, а финалът на вечерта ще постави Криско.
Кулминацията на честванията по повод 50-годишнината на Долна Оряховица ще бъде на 7 септември. През целия ден градът ще бъде домакин на различни събития. В 10.00 ч. в Етнографския музей ще бъде открита временна експозиция „Народни носии от горнооряховския край“. В експозицията ще бъдат включени съхранени народни облекла от Долна Оряховица, Писарево, Първомайци и други населени места от горнооряховски регион. В допълнение към празничната изложба ще бъде представена и избрана част от произведенията на участниците в музейната образователна програма „Семейни съботи“ през този сезон. По същото време футболните фенове могат да наблюдават мач между ветерани на градския стадион.
В следобедните часове тийнейджърите могат да се присъединят към фенсрещата с популярните ютубъри Мартин Светославов–Мъци и Йоан-Петър. Всички почитатели на младите звезди от социалните мрежи ще имат възможност да се снимат и разговарят с тях в продължение на няколко часа.

Празничната програма ще продължи с изпълнения на Александра Пулова, Рая Исянкова и ДЮТС „Пъстреница“ към НЧ „Христо Козлев – 1883“.

Официалната церемония по повод 50-та годишнина на Долна Оряховица е насрочена за 19.00 ч., когато ще бъде издигнато знамето на града.

Празникът ще продължи с изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ при НЧ „Напредък – 1869“. Програмата ще продължи с концерт на Нелина, а след нея на сцената ще се качи обичаната от всички Тони Димитрова. В края на концертната програма по традиция ще има празнични илюминации, а след това организаторите са предвидили дискотека под звездите.
В третия ден от празненствата – 8 септември, градът ще бъде домакин на спортни събития. Отбори от школите на Троян, Павликени, Велико Търново и Горна Оряховица ще се включат във волейболния турнир, организиран от ВК „Импулс“. Надпреварата ще започне от 10.00 ч. в градския парк. Футболните фенове могат да наблюдават първия мач за сезона между ФК ”Долна Оряховица” и ФК ”Олимпиакос”с. Никюп. Срещата ще започне от 17.00 часа на градския стадион.
Всички празнични прояви по повод 50-та годишнина от обявяването на Долна Оряховица за град се провеждат и със съдействието на Община Горна Оряховица.


Ключови думи
Долна Оряховица празник