Понеделник, 20 Nov 2023
            
Горна Оряховица Други

Активно се реализират дейностите по проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца - Община Горна Оряховица”

  18.08.2023 13:26
Активно се реализират дейностите по проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца - Община Горна Оряховица”

 

 

Активно се реализират дейностите по проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца - Община Горна Оряховица”

Проектът цели да разгърне системата за повишаване капацитета на българските власти в областта на правосъдието за деца, жертви или свидетели на престъпление или деца в конфликт със закона; деца от уязвимите групи, жертви или свидетели на престъпление или деца в конфликт със закона; представители на ромски неформални групи и граждански организации, медиатори, работещи в целевата общност. Стойността на проекта е 198 293,10 лв. и се изпълнява в партньорство със сдружение „Алфа клуб” гр. Горна Оряховица.

 

Дейностите, които се изпълняват по проекта са:

  1. „Разработване и внедряване на специализирани услуги за подкрепа и осигуряване на среда за закрила за деца в риск”
  2.  „Визуализация и публичност”
  3. Повишаване капацитета на местните власти - специалисти от общинска администрация и представители на партньора в областта на правосъдието за деца”;
  4. „Организиране и провеждане на семинар за повишаване на осведомеността на местно ниво относно правосъдието за деца”

Общата цел на проекта е да подкрепи развитието и въвеждането на ефективни интегрирани подходи, насочени към подобряване на статута и възможностите на децата в контакт със закона. Проектът допринася за увеличаване на достъпа и качеството на специализираните услуги, със специален фокус деца от ромската общност. Изпълнението на дейностите насърчава активното участие и сътрудничеството с местни институции и заинтересовани страни. Проектът е в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и препоръките на неговите органи за мониторинг и определяне на стандарти в областта на правата на човека и върховенството на закона, както и с юриспруденцията на Европейски съд по правата на човека. Проектът допринася за постигане на целта, определена в т. 2 "Специфични съображения" на Анекс Б на Меморандума за разбирателство за изпълнението на НФМ 2014-2021 обвързва Програма „Правосъдие“ с подобряване на положението на ромската общност.

Сключени са договори със законните представители на деца. Експерти от общинска администрация, представители на МВР, МТСП и релевантни административни органи, съвместно с партньора, извършиха анализ на бариерите пред отговорните институции за осигуряване на закрила за децата в риск. Назначени са психолози, социални работници, юристи. Същите осъществяват срещи с децата. Родителите/настойниците, вземат активно участие чрез включването им в "Клуб на родителя", в който се провежда индивидуално и групово консултиране на родители/настойници по въпроси, поставени от тях. Създадени са мобилни екипи от ангажираните лица, които достигат директно до нуждаещите се ползватели, особено от отдалечени населени места.

 


Проект „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца - Община Горна Оряховица“, Договор BGJUSTICE -3.002-0004-C01 по Програма „Правосъдие“, финансирана от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.


Ключови думи
Правосъдие Проект Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета