Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Богат и беден в ОбС – Горна Оряховица: Повечето съветници се справят добре, но един живее само с парите от Общинския съвет, ако се съди по декларацията му пред КПКОНПИ

  16.08.2023 09:02
Богат и беден в ОбС – Горна Оряховица: Повечето съветници се справят добре, но един живее само с парите от Общинския съвет, ако се съди по декларацията му пред КПКОНПИ

Общинските съветници в Горна Оряховица могат да минат за представители на средната класа и малко са зависими от доходите си в ОбС, съдейки по декларациите им пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Повечето се справят добре и в обичайната си професия, но си има и изключения.

От публикуваното на сайта на КПКОНПИ излиза, че съветникът от ДПС Митко Станев живее само от доходите си в Общинския съвет. Поне това е единственият облагаем доход за 2022 г., който е посочил в декларацията си –  всичко на всичко 9760 лева. В същото време има заем от 100 000 лева, пак според тази декларация. По-добре са дори пенсионерите, които не са декларирали други доходи. Пенсиите не са облагаеми и не влизат в декларациите, а те получават и най-високите възнаграждения в ОбС. Възможно е Станев да е приел, че в декларацията трябва да опише само дохода си като съветник. Не прилича на човек, който живее с една минимална заплата на месец.

Мнозина попълват декларациите си по свое усмотрение или по съвета на някого и често има разминавания с изискването на закона. Така че няма гаранция, че описаното отговаря точно на фактическото положение. Това ще се проверява на по-късен етап.

Между 8200 и 10 500 лева са парите, получавани годишно от Общинския съвет, според декларациите на 33-та общински съветници. От тук насетне обаче има доста голямо поляризиране на доходите, като на върха е представител на частния бизнес, най-ниско са пенсионерите, а има една стабилна среда от началници в държавни институции.

Управителят на фирмата за камини „Виктория 05“ инж. Пламен Стоянов (от групата на „БСП за България (АБВ, Движение 21“) декларира най-сериозни доходи извън ОбС – над 600 000 лева за 2022 г.

Д-р Борислав Генчев от ГЕРБ има над 110 000 лева годишни доходи от своята професия.

В следващата група са Йордан Керчев (ДПС) и Севдалин Кръстев (ДБ), които имат свой бизнес и доходите им са близо до 100 000 лв.

Петър Гайдаров (СДС) декларира 60 000 дивидент през 2022 г. Милен Маринов („БСП за България (АБВ, Движение 21“) е посочил доход 56 000 лева от заплатата си в банка. Почти толкова са доходите от бизнеса на Георги Бижев (ГЕРБ). Савадор Ганчев (ГЕРБ) е получил над 50 000 лева от високия си пост в железницата. Милена Димитрова (ГЕРБ) декларира над 41 000 лева като директор на ПГЕЕ „Ломоносов“, а Иван Момъков („Алтернатива за гражданите“) – 34 хиляди като директор на ОУ „Иван Вазов“. Между тях намира място и Даниел Костадинов, който е заработил 39 000 лева като председател на Общинския съвет. Кирил Кирилов (ВМРО), който е в борда на „Интендантско обслужване“, декларира 34 600 лв. годишен доход извън ОбС.

На останалите работещи съветници доходите са в рамките на 20-30 хиляди годишно, с изключение на пенсионерите. Като и сред тях си има изключение – бившият кмет Йордан Михтиев има стабилен допълнителен доход и от земеделска дейност. От работещите под 15 000 годишен доход извън този от ОбС декларират Веско Ирибаджаков, Иван Атанасчев и Христо Беремски. И Митко Станев, разбира се, който оцелява с парите от ОбС, а те са долу горе като една минимална заплата – към 800 лева месечно.

Какво декларират кметове, зам. кметове и народни представители и кой е с най-висока заплата от всички, подаващи декларации в КПКОНПИ от Горна Оряховица в следващия материал.

Ако някой иска да се запознае в подробности с декларациите на градския парламент, а и на другите обществено изявени личности, може да го направи на сайта на КПКОНПИ. Там са описани също така имотите и колите, придобити през годината от задължените да декларират имуществото си лица.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ОбС доходи
Последни
Седмицата
Анкета