Вторник, 22 Oct 2024
            
Горна Оряховица Политика

Променят правилника на ОбС – Горна Оряховица, за да намалят отсъствията на съветниците

  22.10.2024 09:58
Променят правилника на ОбС – Горна Оряховица, за да намалят отсъствията на съветниците

Временната комисия по правилника на ОбС – Горна Оряховица обсъжда промени, с които да се дисциплинират съветниците, тръгващи си по-рано от сесии. Предлага се нов начин за отчитане на присъствието, като съветниците ще се подписват в два различни списъка – един в началото на сесията и друг в края. Ако съветникът няма два подписа, ще му бъдат отнети 60% от възнаграждението за месеца.

Предложенията, приети от комисията, ще бъдат качени за обсъждане и ще влязат за гласуване на следващата сесия в края на ноември.

Идеята за промяната е на общинския съветник Емил Дачков, който е внесъл предложение да се изплаща възнаграждение, само ако съветникът е участвал в поне 80% от обсъжданите точки в дневния ред. Това би могло да се доказва чрез електронната система за гласуване, но според юристите в ОбС няма как да се задължат общинските съветници да гласуват по всички точки. Тоест, те могат да участват в работата на сесията, да обсъждат, но да не искат да гласуват по дадена точка. Затова председателят на ОбС Огнян Стоянов предлага варианта с двата списъка.

Идеята за дисциплиниране се прие от Времената комисия и тя внася промяна в правилника проверката за присъствие да се прави чрез два списъка. Целта е да се наказват тези, които идват, подписват се в началото и малко по-късно си тръгват. Това се случва нерядко и в онлайн излъчванията на сесиите може да се види как в края кворумът става твърде крехък.


Ключови думи
ОбС Горна Оряховица отсъствия