Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Общинският съвет ще преговаря за споразумение с наследниците на разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица, които искат 450 000 лева от Болницата

  28.06.2023 15:18
Общинският съвет ще преговаря за споразумение с наследниците на разкъсаната от кучета жена в Долна Оряховица, които искат 450 000 лева от Болницата

На сесията през юли общинските съветници ще вземат решение по иска срещу МБАЛ „Св. Иван Рилски”, с който наследниците на разкъсаната от кучета жена искат 450 000 лева обезщетение за трудова злополука. Дотогава ще се преговаря с ответната страна за намаляване на претенцията. Ако се постигне извънсъдебно споразумение, ще се решава и как Болницата ще изплати обезщетението, което при всякакъв размер ще е тежък удар за здравното заведение.

Решението за изчакване бе взето на среща при председателя на ОбС Даниел Костадинов, в която участваха управителят на Болницата д-р Иван Иванов, общински съветници и представляващият наследниците адвокат Светослав Илиев.

Страните приемат, че безспорно става въпрос за трудова злополука и като работодател Болницата дължи обезщетение на малолетния син и родителите на загиналата Мирослава. Тя е работела като санитарка в МБАЛ и инцидентът се е случил докато е отивала на работа. НОИ е постановил, че става въпрос за трудова злополука, а Болницата не е обжалвала. Според юриста й Касим Местан това само ще доведе до трупане на лихви, след като казусът е безспорен.

Представителите на Общинския съвет като принципал на здравното заведение също не искат да се стига до Съд, защото изходът на едно такова дело е предизвестен и дори да се намали отсъденото обезщетение, то ще се компенсира от лихвите, които текат от предявяването на поканата за доброволно изпълнение.

Въпросът е да се намали иска, който в момента е по 150 000 лева за тримата наследници на жената. Адвокатът на ищците заяви, че е готов да посъветва клиентите си да се съгласят на отстъпка до минималното в съдебната практика – около 100 000 лева на човек.

Казусът ще бъде внесен в заседанието на ОбС на 27 юли, като дотогава юристът се ангажира, че няма да предявява иск в Съда. Дотогава трябва да се изчисти предложението, което ще бъде направено на съветниците. Ако те не се съгласят на доброволно изпълнение, тогава вече спорът ще трябва да се реши по съдебен път.


Ключови думи
ОбС кучета МБАЛ "Св. Иван Рилски"
Последни
Седмицата
Анкета