Петък, 18 Oct 2024
            
Общество

Болничните шефове в областта водят по доходи на кметове и народни представители, трима декларират близо 200 000 лева за година

  16.08.2023 14:54
Болничните шефове в областта водят по доходи на кметове и народни представители, трима декларират близо 200 000 лева за година

Шефовете на болници в областта са водещи по заплати, ако се съди по декларациите пред Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. По-скромни доходи декларират народните представители, а още по-надолу са областният управител и кметовете на десетте общини в областта. Ако лекарите и останалите медицински специалисти в болниците са ако не близо, то поне не драстично далеко от началниците си, това би бил чудесен знак за България, че най-накрая медиците вземат достойни заплати.

Трима са водещите медици и ръководители на здравни заведения по заплати. Данните са на база декларирана данъчна основа, което ще рече всички годишни доходи, подлежащи на облагане, след приспадане на осигуровки.

Управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица д-р Иван Иванов е посочил в декларацията си годишна данъчна основа от 120 000 лева по основното си трудово правоотношение и още 70 000 лева от допълнителна дейност.

Д-р Петя Диновска, която е изпълнителен директор на Специализираната болница за амбулаторно лечение по кардиология във Велико Търново има почти същия доход – 188 629 лв. за 2022 г.

Шефката на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” д-р Стела Денчева е обявила годишен доход от основното си трудово правоотношение 84 547 лева, освен това още близо 106 хиляди лева от друга дейност.

Управителят на МБАЛ Павликени д-р Ренета Кръстева е декларирала 68 840 лева от основната си дейност, още 32 хиляди от допълнителна дейности и 12 хиляди от наеми.

Илиян Георгиев, който управлява Болницата в Свищов, е с 49 669 лева годишна данъчна основа.

Малко повече – 51 050 лева е обявила д-р Даниела Иванакова – Пачикова, която ръководи Държавната психиатрична болница в Церова кория.

Шефът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Даниел Илиев, който встъпи в длъжност скоро, не е обявил данъчната си основа за 2022 г., но има 160 000 лв. в банкови влогове и 255 000 лева в инвестиционни и пенсионни фондове. Освен недвижимите имоти.

На фона на болничните заплати възнагражденията на областния управител и кметовете изглеждат скромни.

Бившият вече областен управител Георги Гугучков е декларирал 35 хиляди лева данъчна основа и пенсия от 17 хиляди лева.

Сред кметовете най-високи са доходите на Даниел Панов. Кметът на Велико Търново  е декларирал 83 592 лева от заплати, плюс още 38 хиляди лева от други дейности.

Свищовският кмет Генчо Генчев е заявил 50 412 лева годишен доход след приспадане на осигуровки.

Емануил Манолов ръководи Павликени срещу 44 443 лева годишно.

Георги Чакъров, който е кмет на Полски Тръмбеш, е обявил годишен доход от 40 600 лева.

40 121 е годишната данъчна основа на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев.

По 39 хиляди лева и малко отгоре са декларирали кметовете на Елена Дилян Млъзев и на Стражица Йордан Цонев.

Михаил Ганев от Златарица е декларирал 37 402 лв.

Д-р Ивелина Гецова има годишна данъчна основа за 2022 г. 35 638 лв.

Най-скромно е възнаграждението на Пламен Чернев – кмет на Сухиндол, който декларира 33 252 лв.

Народните представители декларират по-сериозни доходи и са по-пространни в описването на имуществото си. Който иска да се запознае подробно, може да разгледа декларациите на сайта на КПКОНПИ.

Данъчната основа на Йордан Терзийски (ПП-ДБ) и Димитър Николов (ГЕРБ) е съответно малко под и малко над 68 хиляди лева. Станислав Стоянов („Възраждане”) е декларирал 57 935 лева плюс още 9000 лв. от допълнителните пари за депутатите в Парламента.

Йордан Цонев (ДПС) не е посочил данъчната си основа, но пространно е описал влогове за близо половин милион и имоти в Бургас, София, Резово и Поморие.

Костадин Костадинов (ГЕРБ) има ипотека за 266 лева и доста скромни банкови влогове от 23 хиляди лева, но спестява в инвестиционни и пенсионни фондове. През 2022 г. се сдобил с нов „Туарег”, който изплаща на лизинг.

Андрей Чорбанов (ИТН) има 96 хиляди лева и 8200 евро налични средства, 125 000 лева в банка, апартамент в София и четири автомобила, като най-новата му придобивка е „Нисан” през 2022 г.

Новите в Парламента Людмила Илиева (ПП-ДБ) и Валентина Димова (БСП) също нямат декларирани доходи от миналата година. Депутатката от Горна Оряховица обаче има доста имоти – семейна собственост в Горна Оряховица и Златаришко, както и три автомобила. Представителката на Полски Тръмбеш е с най-скромно имущество – къща и магазин на съпруга й в родния град и „Рено Меган” съпружеска съсобственост.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
доходи КПКОНПИ болници народни представители кметове област Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета