Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

МДТ „Константин Кисимов“ пренася публиката в епохата на прелъстителя на всички времена Дон Жуан

  18.07.2023 12:21
МДТ „Константин Кисимов“ пренася публиката в епохата на прелъстителя на всички времена Дон Жуан

В площад, в пищна градина, в благороднически дом, в гробище, в кръчма ще преобрази царския дворец на Царевец великотърновският театър за операта „Дон Жуан“ на Моцарт. В зрелищния финал дворецът на българските царе ще бъде превзет от пламъци. С мегаспектакъла, който покори публиката в зала 1 на НДК в София, екипът на МДТ „Константин Кисимов“ ще участва в осмото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата на откритата сцена на историческия хълм във Велико Търново е на 21 юли от 21 часа.

С ефектен 3D мапинг, красиви костюми, много блясък и божествена музика публиката на Царевец ще се пренесе в епохата на прелъстителя на всички времена Дон Жуан. Около 50 цветни и ярки костюма, съобразени със стилистиката от края на XVIII, са ушити специално за спектакъла. За по-голяма автентичност тоалетите са изработени само от естествени материи – памук и вълна, които умело са съчетани с дантела и брокат.  

Диригент на продукцията е Георги Патриков, а режисурата е на Петко Бонев. 3D мапингът за грандиозния спектакъл е подготвен от Лора Руневска – elektrick me. Сценичният дизайн и костюмите са дело на Ася Стоименова. В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

С брилянтни певчески изпълнения и актьорска игра публиката ще завладеят звездни солисти от България, Сърбия и Гърция. В главните роли на откритата сцена на Царевец ще излязат Никола Иванов (Дон Жуан), Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан Лепорелло), гостенките от Сърбия Исидора Молес (Донна Анна) и Невена Милошевич (Донна Елвира). Партиите на Дон Оттавио изпълнява Стеван Каранац от Сърбия. В образа на Церлина ще се превъплъти гъркинята Анна Фасея, а в ролята на нейния любим Мазетто ще видим Никола Попов. Като Командора на сцената ще излезе Виктор Кръстанов. В операта участват оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“.

Билети за операта „Дон Жуан“ на 21 юли от 21 часа крепостта „Царевец“ се продават на касите на театъра и ТИЦ „Царевград Търнов“, както и онлайн на https://teatarvtarnovo.com, в мрежите на Grabo.bg и Eventim.bg. Вечерта преди спектакъла билети ще могат да се закупят и на каса пред Царевец.

Сн. архив на НДК - София


Ключови думи
Дон Жуан МДТ Сцена на вековете
Последни
Седмицата
Анкета