Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

40 ученици от ПГЕЕ „Ломоносов“ откриха магията на Рила и рилските езера чрез програма „Образователни маршрути“

  11.07.2023 08:20
40 ученици от ПГЕЕ „Ломоносов“ откриха магията на Рила и рилските езера чрез програма „Образователни маршрути“

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ се възползва от възможностите, давани от Национална програма „България – образователни маршрути“, за да запознае част от своите ученици с магията на Рила и историческото и културно наследство на Югозапада. 40 ученици и четирима учители - Искра Благинова, Диана Петрова, Венета Стефанова и Славена Тихова, участваха в тридневно пътешествие, финансирано от програмата на МОН за учене извън училище.

Пътуването се осъществи с туроператорска фирма „Детелина турс“, а водач в планината беше Лидия Костадинова.

Първата спирка по маршрута към Рила беше средновековната крепост Цари Мали град край село Белчин. Въпреки лошото време учениците на ПГЕЕ изпълниха първата цел от образователния маршрут и научиха на място урока по средновековна българска история.

Следващата цел беше Посетителски център „Рила“ в Паничище, където групата изслуша богата беседа, разгледа интересната експозиция и се забавлява с интерактивните игри, свързани с Национален парк Рила.

На втория ден се реализира основната цел на екскурзията - обиколка на Седемте рилски езера. С лифта младите туристи се качиха до хижа „Рилски езера“. Преходът от Долното езеро през Рибно езеро, Трилистника, Близнака и Бъбрека до Езерния връх, където са последните две езера - Сълзата и Окото, и обратно, продължи близо 5 часа. Времето отново показа променлив характер, но всички бяха покорени от величието на природата.

В последния ден групата посети Овчерченски водопад, гейзерът в Сапарева баня, както и комплекса с минерални басейни в града.

По първата цел - опознаване, съхраняване и затвърждаване на знанията за българската природа, българските обичаи, традиции и култура, мислим, че сме постигнали търсените резултати. Природата и нейните забележителности, историята и нейните обекти, българската култура и нейните традиции обогатиха учениците, дадоха им нова гледна точка и не на последно място - спечелиха ги да продължат да изследват родното. Екипът от 40 ученици и 4 ръководители, планинския водач и шофьора успя да изгради добри и ползотворни отношения за тези 3 дни. Търпение, уважение и толерантност бяха ръководни принципи в работата му, а това също е цел на нашата образователна мисия, разказа Искра Благинова.

Националната програма „България – образователни маршрути“ ще позволи на над 27 000 ученици от 400 училища да участват в тази различна форма на обучение. Министерството на образованието и науката подпомага създаването на условия за развитие на съвременното образование на XXI век чрез обучение, възпитание и социализация на всички ученици, по всяко време и навсякъде. Подобен подход подпомага затвърждаването и надграждането на знанията и уменията, придобити в училище от учениците. Придобиването на знания чрез преживяване извън училището, в реална среда чрез различни образователни маршрути, които включват обекти в тематичните направления: история и археология – от древността до днес; география и икономика – от недрата на земята и минералите до икономическите предизвикателства в реалния живот; биология, биоразнообразиe и екология – в природата и живота с всичките си проявления; изкуства, архитектура и литература – пренесени от векове за векове; етнография, фолклор и занаяти – традиции, съхранили страната и влезли в голямата съкровищница на света и т.н., допринасят за личностното и гражданско развитие на учениците, за патриотичното им възпитание, както и за придобиване на трайно, интегрирано знание.

За програмата са осигурени 13 милиона лева, а интересът от страна на училищата е много голям. ПГЕЕ „Ломоносов“ беше сред първите, които участваха със свой проект и вече изпълниха своя образователен маршрут.


Ключови думи
ПГЕЕ образователни маршрути
Последни
Седмицата
Анкета