Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

ЕСО обнови учебна подстанция 20 kV в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”

  04.07.2023 13:47
ЕСО обнови учебна подстанция 20 kV в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”

Ученици и учители в ПГЕЕ „Ломоносов” вече разполагат с напълно съвременна учебна подстанция за напрежение 20 киловолта, която е точно съответствие на тези, използвани в енергийната система.

Реновираната база бе открита от директора на училището инж. Милена Димитрова, шефа на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) в Горна Оряховица инж. Златко Войводов и експерта по професионално образование към РУО Юлия Величкова. Сред гостите бяха още шефът на „ЕСО Инженеринг” – София инж. Николай Николов, настоящи и бивши учители, ученици.

Зам. директорът инж. Мариан Атанасов разказа за новата придобивка и как тя ще подобри обучението на учениците на ПГЕЕ, които вече ще имат достъп до напълно реална професионална среда.

Сред най-развълнуваните бяха бивши учители, които са преподавали точно в силнотоковите специалности като инж. Цецо Балев, Донка Дончева, Величка Филимонова. Бащата на инж. Дончева – Петър Дончев, е създател на учебната подстанция и тя дойде на откриването със снимки от онова време.

Подстанцията е на повече от 40 години и от тогава апаратурата не е обновявана. Сега това се осъществява с финансиране и труд на ЕСО – Горна Оряховица. Подновени са напълно комутационна апаратура, измервателни уреди и токозахранващи линии. Всичко е направено така, че да съответства изцяло на истинските подстанции и учениците да се обучават в реална среда, научавайки вярната последователност на действията, които ще им гарантират безопасност и успешна работа, ако бъдещето ги отведе на такава работа.

Учебната подстанция ще се използва от учениците, изучаващи специалности „Електроенергетика” и „Електрообзавеждане на промишлени предприятия” в часовете за професионално обучение по електрически машини, централи и подстанции.

Фирма ЕСО, която обнови подстанцията, и в момента обучава двама ученика на ПГЕЕ в дуална форма, а от следващата година ще вземе още трима. Ще продължим да обновяваме учебната база, за да покажем на младите хора, че цифровите технологии и модерната техника имат място и в енергетиката. При нас има също толкова атрактивни и предизвикателни технологии, които могат да им предоставят поле за разгръщане на любознателността и стремежа към нови неща. Основната ни цел, разбира се, е да ги привлечем за наши кадри в бъдеще, коментира Златко Войводов след прерязване на лентата. Той разказа, че са се постарали да запазят някои стари елементи, за да покажат как се развива техниката през годините и как все повече навлизат модерните технологии в енергийната система.

Електроенергийният системен оператор е държавната фирма, която отговаря за мрежата с високо напрежение и доставката на електроенергията от производителя до електроразпределителните дружества. ЕСО е добър партньор на ПГЕЕ „Ломоносов” и в други проекти. В момента училището подготвя проект, за да кандидатства за обновяване и на последната останала със стара апаратура учебна база – лабораторията по ел. измервания, електрически машини и релейни защити. С проекта ще се кандидатства по националната програма на МОН „Професионално образование и обучение”, модул „Модернизиране на материално-техническата база”. Програмата изисква 10% съфинансиране и за осигуряване на този ресурс помагат фирми като ЕСО.


Ключови думи
ПГЕЕ ЕСО учебна подстанция 20 kV
Последни
Седмицата
Анкета