Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Жени и двойки с репродуктивни проблеми всеки четвъртък се срещат в група за подкрепа с двама психолози в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

  01.09.2024 16:04
Жени и двойки с репродуктивни проблеми всеки четвъртък се срещат в група за подкрепа с двама психолози в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Девет сесии с жени и двойки с репродуктивни затруднения са провели от началото на юли до края на август в болницата в Горна Оряховица психолозите Весислава Божанова и Десислава Антонова. Двете горнооряховски психоложки създадоха групи за подкрепа на двойки с репродуктивни трудности, които посещават безплатния кабинет, който бе открит в МБАЛ по инициатива на фондация "Искам бебе " и община Горна Оряховица. Кабинетът е вторият в Северна България и в него изтъкнати акушер- гинеколози консултират безплатно бездетните двойки. Психологическите консултации също са безплатни, като още при първите посещения се оформи група за подкрепа, която всеки четвъртък провежда срещи на територията на МБАЛ.

"Групата е разнородна, дойдоха и двойки, но им предложихме да ни посещават отделно на лични консултации, коментира Весислава Божанова. Тя допълва, че чрез тестове, по желание, партньорите могат да изследват съвместимостта си като двойка. "Жената и мъжът ги попълват, като изследването отчита къде се пресичат общите интереси, начини на действие и реакции, и къде са отдалечени, като след това обсъждаме". В групата се включват жени не само от Горна Оряховица и съседни селища, има млада жена от Габрово, която пътува или се включва онлайн.

"Сесиите не касаят само основната тема за преодоляване на психологическите бариери и фактори, които могат да доведат до успешното забременяване, обяснява Десислава Антонова. В срещите се дискутират теми като идентификацията със собствената майка, идентичността, правилното възприемане на социалните роли, самооценката на двойката - заедно и поотделно, как подхождаме към трудните ситуации, отношенията с родното семейство, откъдето несъзнателено сме възприели модели и страхове от поколенията, темата за родителството, как да се разграничи майката от съпругата и др. Използваме различни методи, съобразявайки се с груповата динамика, като чрез поставяне на домашна работа за двойките, се стараем да ги държим в процеса непрестанно", допълва тя.

Една от жените, които посещават групите за подкрепа, учи за акшерка. Тя сподели, че се е сблъсквала с прояви на стигматиране по отношение на бездетните жени. Когато в разговор веднъж обяснила, че не може да има деца, получила сконфузена реакция от своя колежка: "Ама защо така говорите...." и притеснения като към тема табу. Жената обаче поясни, че има своята осъзнатост и вече е приела съдбата си, но пък семейството й търси житейски решения като осиновяване на дете.

Друга млада жена с вълнение сподели, че преди дни се е подложила на инсеминация за пръв път и се надява тя да бъде успешна и да забременее от първия път. Участничка в групата разказа, че с партньора си имат от 4 години проблем с репродукцията, но преди да премине към ин витро процедури, тя трябва да извърши сериозна и подготвителна работа - да отслабне и да възстанови хормоналния си баланс. "Наднорменото тегло трябва да се коригира за успешна ин витро процедура", е категоричен специалистът, когото посещава тя. Жената вече отчита успехи, тъй като за половин година е намалила теглото си с 22 кг. "Те са много волеви и упорити, не се отказват лесно да следват целта си и постигат резултати", споделя впечатленията си от групата Десислава Антонова.

Всички жени са категорични, че в трудния път към родителството мъжете са по-лабилни и по-често се обезкуражават. Една от младите жени споделя, че получава силна подкрепа от родителите на мъжа си, от близките си и от приятелки. "Знам, че трябва да съм силна и устойчива както психически, така и физически, и вярвам, че нещата ще се случат!", е убедена тя.

Друга жена от групата я допълва, че жените преминават през високи нива на стрес с постоянните прегледи при специалисти, консултации, хормонални терапии, при болезнените процедури и затова търпението им е много важен фактор за успешното забременяване. Една от дамите сподели, че въпреки, че е преминала през четири неуспешни ин витро процедури, е оптимист, че дори да не успее да се сдобие с биологична рожба, ще осинови дете.

"Винаги държим на обратната връзка, проверяваме кой докъде е стигнал и какво е пропуснал, и работим в дефицитните области", обобщава психологът Весислава Божанова.

Всички жени, които посещават групата за психологическа подкрепа към кабинета за репродуктивно здраве, са категорични, че тези срещи са много полезни и създават атмосфера на близост, доверие и подкрепа.

А те пък са ефективни в преодоляването на изолацията и затрудненията по пътя към желаното родителство.

 


Ключови думи
двойки с репродуктивни проблеми Горна Оряховица МБАЛ "Св. Иван Рилски"