Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Точен макет на стария Летен театър изработиха от 3500 сладоледени клечки танцьори на ФК „Сидер войвода” и го подариха на читалищното ръководство

  19.06.2023 23:06
Точен макет на стария Летен театър изработиха от 3500 сладоледени клечки танцьори на ФК „Сидер войвода” и го подариха на читалищното ръководство

Дървен макет възпроизвежда абсолютно точно, но в мащаб 1:43, сградата на НЧ „Братя Грънчарови 2002” такава, каквато е била в последните дни преди големия ремонт. Изработен е от танцьори на Фолклорна компания „Сидер войвода”. Те го подариха на ръководството на Читалището в края на годишния концерт, с който самодейците се върнаха на своята обновена сцена след близо 3 години прекъсване.

Макетът е метър широк и 60 сантиметра висок и не просто преповтаря архитектурата на сградата, но включва едно към едно мебелировката – маси, столове, пианото, дори закачалките и плакатите по стените – всичко, което са запечатали снимките от времето преди реконструкцията. Основният материал за изработката му са близо 3500 клечки за сладолед, плюс дървени бъркалки за кафе и др. Там, където е възможно, са използвани и оригинални материали – като балатуми и мокети, изрязани на място и пренесени в макета.

Идеята, а и основната работа по проекта е на Здравко Панайотов. 36-годишният танцьор, който има 10 години стаж във ФК „Сидер войвода”, се запалил по правенето на макети от един клип в Интернет и първо се пробвал да направи една дървена къщичка с веранда. Получило се добре и някак импулсивно казал „Ще направя макет на Летния”. Това било тъкмо, когато си изнасяли нещата от Читалището в очакване на големия ремонт. Споделил идеята само с трима приятели от състава, които му помагали в реализацията - Мая Петрова, която танцува при Иван Иванов от над 20 години, а през 2002 г. става един от основателите на НЧ „Братя Грънчарови 2002”, Александър Георгиев, който е само на 23 г., но има вече 8 години стаж като танцьор и Юлина Николова – тази година тя е абитуриентка и е от първите „раховчета”, израснали с народните танци в новото горнооряховско читалище.

За всички нас тази сграда беше втори дом в последните години. Искахме да запазим спомена за нея за следващите поколения. Всеки, който дойде след нас, да знае какво е било и какво е сега, обясняват четиримата заговорници, които успяха да запазят в тайна своя подарък до самото му връчване. Всъщност само хореографът Стелиян Кънчев подразбрал нещо, но и той не споделил с колегите си за готвената изненада. Която освен сградата включва и умалени модели на автомобилите на Иван Иванов, Румяна Русева и Стелиян Кънчев, както и на автобуса, с който пътува фолклорният състав. Моделите също са в мащаб 1:43 и най-трудно се намерил „Пасата” на Кънчев. Точно като неговия модел и цвят открили чак във Великобритания.

Само материалите за макета струват около 800 лева, а трудът няма как да се калкулира. Изработката отнела на Здравко две години. Започнал на 10 октомври 2019 г. и приключил на 31 декември 2021 г. Беше голямо бързане, защото очаквахме ремонтът да приключи тогава. Стана така, че краят му много се забави, което много ни изнерви всички, но пък ни позволи да пипнем детайлите и да стане още по-добре, обяснява Здравко.

През тези две години е работил по макета всеки ден. По онова време бил служител на БДЖ и имал повече време. Сега вече е военнослужещ и едва ли щеше да е възможно с нарядите и командировките по границата. Без помощта на приятелите нямаше да успея. Снимане, измерване, изчисления, съвети – това също е част от реализацията на проекта, за което те много помогнаха, казва още главният майстор.

Процесът започнал със заснемането и замерването на всяка част от сградата. След това направили изчисленията и върху тях изработил първо макети от картон, по които започнал и градежът със сладоледените клечки.

Готовият макет е на два етажа, като вторият може да се повдигне, за да има поглед отгоре и върху първото ниво. Има и осветление, което направи още по-ефектно връчването му на затъмнената нова сцена на Летния театър.

Подаръкът стана главната атракция в края на годишния концерт и наистина успя да разчуства Иван Иванов, който получи и знаменце, за да го сложи на пилона. Сълзи имаше и при бившите танцьори, поканени от Здравко да споделят празника на обновеното читалище.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
макет Летен театър Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета