Неделя, 06 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Повече от 1200 порции горнооряховско гърне са опитали гостите на Фестивала, над 10 000 са били посетителите през трите му дни

  06.10.2024 16:04
Повече от 1200 порции горнооряховско гърне са опитали гостите на Фестивала, над 10 000 са били посетителите през трите му дни

Над 1200 порции от местния деликатес са били опитани от посетителите в трите дена на първия Фестивал на Горнооряховското гърне, който се проведе от 4 до 6 октомври.
Фестивалното градче, оформено в близост до летния театър на Горна Оряховица, посрещна над 10 000 гости. Повече от 500 прекрасни фолклорни изпълнители се изявяваха в богатата програма по време на празника, а десетки занаятчии бяха разположили ателиетата си в алеите.
Повече от 200 порции Горнооряховско гърне по автентична рецепта сготви и раздаде още в петък шеф Велизар Игнатов от верига ресторанти „Щастливеца“.
С жили в гърне поглезиха небцата на своите почитатели и любимците на Горна Оряховица шеф Царина и шеф Ивайло. В събота преди обед те дадоха старт на кулинарния маратон за деня, раздавайки близо 250 порции.
По-късно местният майстор-готвач и изследовател Христо Димов - Лучето приготви и раздаде на гостите многобройни порции горнооряховско гърне, както и деликатеси от телешка глава, телешки език и опашки. Той беше приготвил и раздаде 6 гърнета, един горнооряховски гювеч, тава с телешка главичка и още няколко плата с мезета. Стотици си взеха по нещо от щанда му.
Шеф Станимир Радичев пък изненада с уникална супа от телешки опашки, от която похапнаха повече от 500 човека.
В неделя кулинари от читалищата във Върбица, Писарево, Първомайци и Правда почерпиха гостите с над 150 порции Горнооряховско гърне, а също с традиционни за региона печива.
С ревю на народни носии, с ансамбъл „Големите гайди“, с неспирни фолклорни изпълнения на самодейци от региона и с много настроение продължи Фестивалът на Горнооряховското гърне и в неделя, въпреки мрачното време.
Вечерта сцената е запазена за големия концерт на народната певица Петя Панева и маестро Митко Денев.


Ключови думи
Фестивал на горнооряховското гърне Горна Оряховица