Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

11 златни и 2 сребърни медала и награда за цялостно представяне спечели балет „Грация” от „София денс фест”

  13.04.2023 15:30
11 златни и 2 сребърни медала и награда за цялостно представяне спечели балет „Грация” от „София денс фест”

Седем момичета от школата на балет „Грация” участваха в Международния танцов фестивал „София денс фест” и спечелиха 11 златни и 2 сребърни отличия, две парични награди и признание за цялостно представяне. Във фестивала участваха 34 танцови школи от Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Италия и България. Съответно представители на тези страни бяха и в журито, оценяващо изпълненията.

Балет „Грация” участва с 14 танца в три стила – класика, характерен танц и неокласика в три възрастови групи – Мини, Чилдрън 1 и Чилдрън 2.

При най-малките Цветелина Пушева и Даяна Цонева спечелиха два златни медала за „Графини репички” от балета „Чиполино” в класиката и за „Сицилианска тарантела” в характерния танц. Освен медалите си те получиха от организаторите и специален подарък – плюшен мечок.

В следващата възраст Белослава Божанкова и Ива Зеленкова също са със два златни медала при дуетите. В индивидуалното Белослава е със златен медал, а Ива е втора.

Сиана Николова спечели първо място за соло изпълнение в Чилдрън 2, придружено с премия от 50 евро. Втора в същата категория е Мартина Янкова. Третата представителка на „Грация” в тази възраст – Паулина Паунова е с първо място в стил Неокласика с танц по песента „Пендар”, която е подарък на балетната школа от авторката й Ваня Вакари.

В дует Мартина и Паулина имат две първи места в класика и характерен танц. Триото Сиана, Мартина и Паулина добави още два златни медала в раздел Малки групи с танц от „Баядерка” и с най-новата продукция – хумористичния танц „Приятелки”.

Специални поздравления триото получи и за костюмите, които са дело на майката на Паулина.

За финал балет „Грация” получи и награда за цялостно представяне, придружена с ваучер за 50 евро.

Не бяхме планирали участие в този конкурс, но когато видях, че имаме възможност да се сравним с школи от толкова страни и пред толкова авторитетно жури, реших, че си заслужава да опитаме. Момичетата се справиха блестящо, благодаря им за труда и постоянството, коментира художественият ръководител на „Грация” Соня Георгиева.

Тя получи покана да организира финален флашмоб за края на фестивала, в който участваха изпълнители от всички школи. Темата, избрана от Соня, беше „Еволюция на танца” и представя танцовото изкуство от най-старата музика до най-модерната.

Специални благодарности за колегата и приятел Анита Михайлова, с която работим заедно тази година в школата на "Грация" и с която гоним нови постижения и по-висока техника. Благодаря и на родителите, без които няма да можем да пътуваме по конкурси и които ни подкрепят за всяко нещо. И най-вече благодаря на нашите прекрасни деца, които вече знаят, че всяко хубаво нещо става стъпка по стъпка, а когато водещата сила е любовта и си заобиколен с правилните хора, нещата се получават, казва още Соня Георгиева.

Наградените танци ще бъдат показани и пред горнооряховска публика на 27 април от 18:30 часа в Зала 1 на Общината, когато балет „Грация” и приятели организират Празник на танца. Ще участва Фолклорен състав „Раховче” с ръководител Иван Иванов и балетна школа „Ритъм” с ръководител Валя Атанасова от Лясковец.


Ключови думи
балет Грация Соня Георгиева
Последни
Седмицата
Анкета