Събота, 21 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

Четвъртокласници от СУ „Максим Райкович“ се учиха как се управлява община

  30.03.2023 15:49
Четвъртокласници от СУ „Максим Райкович“ се учиха как се управлява община

Четвъртокласници от СУ „Максим Райкович“ в Лясковец се срещнаха с кмета на Общината д-р Ивелина Гецова и с председателя на Общинския съвет Георги Петров. Те влязоха и в редовно заседание на общинските съветници, за да се запознаят с работата на местната власт.

Преди сесията възпитаниците на учителите Марияна Бъчварова и Галина Антонова бяха поканени в заседателната зала на Общината, където д-р Гецова им разказа за процеса на управление на общинската администрация, като им даде примери от реалния живот. За да обясни коректно и на достъпен език как се съставя и разходва бюджетът на общината, им посочи пример със семейството на всеки един човек, като подчерта, че не може да се харчат повече пари, отколкото имаш в наличност. Д-р Гецова разясни на децата също основите на структурата на общинска администрация, как се взимат решенията по време на общинско заседание и за това, че мандатът на кмета и на Общинския съвет в града е 4-годишен.

Кметът обясни на децата и кои са населените места, съставни на община Лясковец, разказа им за забележителностите, традициите и празниците, за историята и символите на града и общината. Най-интересно се оказа в кабинета на кмета, където градоначалникът им показа документите, кметското кресло и разказа за своята работа. Любознайковците пожелаха да видят и да пипнат символите на града - ключа и кметската огърлица, запознаха се и със знамето и герба, а за следващото си гостуване обещаха на кмета да научат химна на града.

От председателя на Общинския съвет Георги Петров децата научиха и за законодателната власт, за това как работи Общинският съвет, от колко парламентаристи е съставен, как се избират те и какво обсъждат на своите комисии и заседания. За да им стане ясно как протича обсъждането на предложенията и как се вземат важните решения за развитието и бъдещето на града и общината ни, децата бяха поканени и влязоха на поредното седмо за тази година заседание.

Децата натрупаха много вълнуващи впечатления от посещението си в общинската сграда и някои от тях изявиха желание да работят в администрацията. Впечатлиха се особено много и от интериора – от кметската алея, от витрината на славата и наградите в нея, от символите на побратимените градове и спортните отличия, надникнаха и в кабинета на заместник-кмета и в Информационния център.

За проявената любознателност учениците получиха почерпка от кмета д-р Гецова и обещаха пак да ѝ гостуват, а тя им поръча много да учат, за да станат някой ден управници на родния си град. Освен почерпка, децата получиха и книгата на Лясковец и брошури, които да прочетат, за да обогатят познанията си и да са още по-подготвени за следващата си среща с местната власт. Подаръците, които децата бяха направили лично за д-р Гецова и за г-н Петров, пък бяха красиви пролетни картички.


Ключови думи
СУ Максим Райкович д-р Ивелина Гецова
Последни
Седмицата
Анкета