Вторник, 04 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Проф. Аврам Агов: Войната в Европа слага край на глобализацията такава, каквато я познаваме

  03.03.2022 10:32
Проф. Аврам Агов: Войната в Европа слага край на глобализацията такава, каквато я познаваме

Роденият в Долна Оряховица Аврам Агов е най-добрият познавач на Далечния Изток, особено на Корея, сред българските учени. Той е живял дълго време в Сеул и е почетен гражданин на столицата на Южна Корея. От доста години проф. Агов е преподавател във факултета за изучаване на Азия на „Лангара Колидж” във Ванкувър и когато университетът се готвеше да навлезе в своята 50-та годишнина, обяви Агов за един от 49-те вдъхновяващи личности на „Лангара”. Наградата му бе дадена не само за изследователската и преподавателската работа в Университета, но и заради участието му в хуманитарните мисии на Фондация „Юджин Бел”, която се бори с туберкулозата в Северна Корея.

Аврам Агов вече преподава и в Университета на Британска Колумбия (UBC), а от тази година индийският университет в щата Пенджаб (LPU) го назначи за почетен хоноруван преподавател по история в знак на признание за съвместния онлайн проект, по който работят от миналата есен.

Аврам Агов е чест гост на медиите в България с коментари за процесите в Далечния изток. Този път говорим за европейската война и реакциите на източните държави.

-Позицията на Китай за нахлуването в Украйна изглежда доста плаваща и неопределена. Като че ли обаче има разграничаване от действията на Русия. Защо сега Китай не е толкова категоричен в подкрепата си за Русия, както бе обявено при срещата между лидерите на двете страни по време на Олимпийските игри?

-Има разграничаване, но мълчаливо Китай ще подкрепя Москва отстрани. Китай се въздържа да подкрепи резолюция в Съвета за сигурност на ООН, заклеймяваща агресията на Русия в Украйна. Дори в едно от изказванията на говорителката на китайското външно министерство Пекин обвини Вашингтон за конфликта в Украйна.

По отношение на санкциите срещу Русия Китай ще служи като важен буфер за омекотяване на ефекта им чрез продължаване на търговията с Русия, за която Китай е най-големият пазар в света. Също и по отношение на износ на някои санкционирани технологични продукти Китай би могъл да бъде алтернативен източник за Русия. Китайска стратегическа калкулация е, че тя може да „спечели” от войната, която отклонява вниманието на САЩ към Европа, а това би намалило натиска върху Китай в Тихоокеанския басейн като конкурент номер 1 за Америка в света. Друго следствие на войната е как Китай ще изчисли риска при евентуално обединение с Тайван с военни средства.

-Как реагират другите азиатски страни на случващото се в Европа?

-Интересното е, че и Индия, като Китай, се опитва да бъде по-скоро неутрална, докато Япония и Южна Корея ще се включат в международните санкции срещу Русия. Страните от Югоизточна Азия в блока АСЕАН (включващ 10 държави)  реагират по различен начин. Сингапур и Индонезия заклеймяват руската инвазия, а Филипините и Малайзия са по-внимателни. Докато Мианма открито подкрепи руската позиция. Движейки се по-на запад - към Турция, Ердоган предложи да посредничи в мирни преговори между Путин и Зеленски. В същото време като член на НАТО Турция блокира проливите (Дарданелите и Босфора) за руски кораби в Черно море.

-С оглед наложените санкции на Русия, може ли икономиката й да се пренасочи на изток и могат ли азиатските пазари да компенсират западните?

-Войната в Европа слага край на глобализацията такава, каквато я познаваме - взаимосвързаност на страните и на световните пазари. Войната ще сближи още повече Русия и Китай икономически, затвърждавайки отделен икономически блок. Русия и Китай създадоха собствена система за разплащане, която не зависи от американския долар (SWIFT е базирана на разплащане в долари). Китай ще продължи да създава независима от долара финансова система, в която Русия ще има все по-голямо участие. В същото време, може да допуснем че Путин няма да е вечен, особено с фаталната грешка, нападайки Украйна, и в дългосрочна перспектива тази тенденция на откъсване на Русия от Европа и САЩ да не е безвъзвратна, а отново да има затопляне. Както бяхме свидетели на затопляния през Студената война на XX век.

-Та значи отново ще живеем в двуполюсен свят, но с изместен още по-на изток втори център... А може ли да се каже, че Китай ще е големият печеливш, както и да завърши сега войната?

-Китай ще има ползи, но не еднозначни. Ако конфликтът се удължи, Китай ще е в доста неудобна позиция да защитава съюзника си.

-Казвате, че може да има последствия и за Северна Корея. Какво очаквате да се случи?

-За жалост една от стратегическите последствия на войната в Европа в Азия е, че инвазията на Украйна би послужила като втори „либийски” урок за Северна Корея: какво може да се случи на страна, която се откаже от ядрените си оръжия или програма. Това, което се случва в Украйна, нямаше да се случи, ако страната не беше се отказала от ядрения си арсенал през 1994 г. Севернокорейското ръководство не може и да не си извлече поуки от ставащото в Европа. За съжаление, шансовете за денуклеаризация на Корейския полуостров изглеждат още по-малки.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Аврам Агов войната в Украйна Китай глобализация
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати