Събота, 18 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

ГЕРБ представи програмата си за управление: Акценти продължават да бъдат доходите, образованието, здравеопазването, икономическият подем

  17.06.2021 10:42
ГЕРБ представи програмата си за управление: Акценти продължават да бъдат доходите, образованието, здравеопазването, икономическият подем

Ние от ГЕРБ сме направили куп добри неща, които няма как да бъдат изчегъртани, защото те са при хората, при фирмите и се ползват от всички. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на среща с със синдикати и работодатели в сградата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). По думите му най-тежкото автоимунно заболяване е популизмът, но лошото е, че то е и заразно заболяване. „Бизнесът и работещите нямат нужда от популизъм. Най-скорошното предизвикателство пред демокрацията е самият изборен процес. Има сериозни рискове за това как ще бъдат организирани изборите. Дали всички имащи право на глас ще могат да гласуват и дали ще бъдат проведени по честен начин изборите“, предупреди Дончев.

Заместник-председателят на ГЕРБ обясни, че за изборите на 11 юли партията запазва политическата си програма от предишните избори, защото не е сериозно тя да се променя за два месеца.

„Имаме анекс с няколко допълнения. Фундаментът е с акцент върху образование, наука, икономическа трансформация“, посочи Томислав Дончев. Той бе категоричен, че при бъдещо управление на ГЕРБ, ще бъде съхранен данъчният модел с едно изключение – да отпадне един данък. „Ние сме против България да достига данъчните равнища на страните от Северна Европа“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му ГЕРБ подготвя пакет от промени в законодателството, които да улеснят и ускорят инвестициите.

„В програмата ни е предвидено в края на следващия ни управленски мандат минималната работна заплата в страната да достигне 1000 лева, а средната – 2000 лева. Ще продължим с ежегодната актуализация на пенсиите, като в края на мандата средната пенсия ще достигне 600 лева“, обясни по време на срещата областният координатор на ГЕРБ в Добрич и водач на листата на ГЕРБ-СДС там Деница Сачева. Тя се обяви за пълна промяна на модела за социално подпомагане у нас - система, от която се ползват 350 000 семейства, както и за диалог по темата за разпределението на заплащането на болничните в първите три дни между държавата и работодателите.

„Отново поставяме образованието като наш основен приоритет. Ще продължат инвестициите в образованието. Специален акцент ще има върху реформа на професионално образование. Предвиждаме 1,6 млн. души ще преминат обучения по дигитални умения. Ще изградим и 760 дигитални клубове в читалища и библиотеки в цялата страна“, анонсира Сачева. Тя съобщи още, че ГЕРБ ще разработи национална програма за заселване в България на чужденци с български произход.

„Ускоряването на приемането на България в Еврозоната, най-късно на 1 януари 2024 година, а ако може и в средата на 2023 година, е основен приоритет на ГЕРБ в областта на финансите. Ще продължим да изпълняваме всички Маахстрихтски критерии, плюс някои допълнителни. Благодарение на нашето консервативно управление, България е в първата тройка на европейските държави по макроикономическите критерии за дълг и дефицит“, заяви по време на срещата със синдикатите водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Перник Кирил Ананиев. По думите му истината за фиска излезе вчера, когато финансовият министър призна, че изпълнението на бюджета върви много добре. „Предвиждаме половината лицензионни и регистрационни режими да отпаднат, а другите да бъдат усъвършенствани. Това ще даде още по-големи възможности на бизнеса за нови инвестиции и растеж“, обясни Ананиев. Бившият финансов министър посочи, че данъкът, който ГЕРБ планира да отмени е върху лихвите на депозитите в банките.

Приоритет на ГЕРБ в икономическата политика е оставането на България в ОИСР и ЕРМ-2 до влизането в Еврозоната. „Стремим се да достигнем 100 милиарда евро Брутен вътрешен продукт (БВП) и минимум 1000 евро средна работна заплата. Ще спазим политиката за насърчаване на предприемачеството, инвестициите и зелената икономика. Амбицията ни бе да възстановим икономиката за 12 месеца, но заради „изчегъртването“ на мерките от сегашното правителство, се боя че ще ни е по-трудно да го направим“, заяви Лъчезар Борисов. Той припомни, че България постигна 10-годишен рекорд за привличане на чуждестранни инвестиции по време на управлението на ГЕРБ и анонсира нов Закон за насърчаване на инвестициите. „Съществуващата мярка 60/40 ще продължи да функционира за бизнеса, когато наема за първи път хора на работа, като предвиждаме тя да функционира за 12 месеца след наемането на нови работници. Това се отнася до около 60 000 млади хора, които за първи път ще навлязат в пазара на труда. Ще има и програма за българите зад граница – програмата ще бъде за подкрепа на стартиращи предприятия. Ще гарантираме техните кредити за стартиране на бизнес чрез Българската банка за развитие, чрез 80% гаранция, върху която няма да се търси обезпечение“, обясни още бившият министър на икономиката.  Борисов изрази притеснения относно последствията от забавянето на Плана за възстановяване и развитие, който служебното правителство продължава да не внася в Европейската комисия.

„Запазваме 8% здравноосигурителна вноска. В края на управленския мандат един лекар ще получава 3 средни брутни работни заплати, един специалист по здравни грижи – 2 средни брутни и един санитар – 1 средна брутна“, заяви водачът на листите на ГЕРБ-СДС във Варна и Велико Търново професор доктор Костадин Ангелов. Той бе категоричен, че здравеопазването остава приоритет на ГЕРБ. По думите на бившия здравен министър, при следващо управление на ГЕРБ държавата ще осигури допълнително финансиране с целеви стипендии за неатрактивни медицински специалности. „Предвиждаме пълно оборудване на 30 мобилни медицински центъра, финансирани от държавата. Тези лекари с апаратурата ще достигат до всяко едно отдалечено населено място, където няма лекари. Същото важи и за създаването на мобилни аптеки. Предвиждаме и изграждане на 4 многопрофилни детски болници в страната – в София, Пловдив, Бургас и Варна“, посочи проф. Ангелов. Той анонсира и въвеждането на нови национални скринингови програми за ранно диагностициране на рак. „Липсва медицински протокол за провеждането на изборите. Това прилича повече на бягане от отговорност отколкото на даване на решение. Намаляването на темпа на ваксинацията е изключително опасно. Това е тикане на страната към 4-та вълна от Ковид през есента, което е изключително опасно“, предупреди професор доктор Костадин Ангелов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
ГЕРБ-СДС програма
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати