Четвъртък, 26 Авг 2021
            
Велико Търново Култура

Режисьорът и баща на ТВ театър Павел Павлов представя във Велико Търново най-новата си книга за царуването на Светослав Тертер

  24.05.2021 18:22
Режисьорът и баща на ТВ театър Павел Павлов представя във Велико Търново най-новата си книга за царуването на Светослав Тертер

    На 26 май (сряда) от 17,30 часа, в читалнята на РБ „П. Р. Славейков”, режисьорът Павел Павлов ще представи пред своите почитатели във Велико Търново книгата си „Светослав Тертер. Полетът на орлето". Тя е последната от трилогията, посветена на един от най-успешните владетели от Второто българско царство и е резултат на почти десетгодишни проучвания. Творбата се появи на книжния пазар през миналата година, но пандемията от коронавирус попречи на подобаващото й представяне. Първите две – „Светослав Тертер. Орел сред гарвани” и „Светослав Тертер. Орел срещу орлица” излязоха съответно през 2012 и 2014 г. За новата книга на Павел Павлов ще говори д-р Радка Пенчева от НЛМ къща-музей „Емилиян Станев”. Изданието  се появява в навечерието на 700- годишнината от смъртта на българския цар Светослав Тертер (1300 – 1321 г.), която ще бъде почетена тържествено във Велико Търново.

  Още първата книга от трилогията и нейната вярност към епохата по достойнство е оценена от Вера Мутафчиева, която в предговора пише: „Времето, което ни разкрива романът, сякаш само предлага да бъде описано в жанра и стила, избрани от автора. Безкрайно заплетените ходове, безбройните страни, вмесени в конфликта, внезапностите и съвпаденията, характерни за онази действителност, наистина натрапват необходимостта от едно приключенско третиране на събитията. Това, което прави романът на Павел Павлов нов, съвременен по светоусещане, приемлив за днешния млад читател, е насмешливата дистанция, хуморът, липсата на патетика и неубедителни тиради. Смятам убедено, че такова отношение към миналото, е възпитателно, защото то най-ярко подчертава тезиса, че нашето време е по-добро от всички отминали времена”.

 Последната среща на търновци с Павел Павлов не беше отдавна, в края на 2019 г. Тогава обаче изявата му на литературното поприще остана в сянката на режисьорската му кариера и разговорът се завъртя около спомените му за Невена Коканова, с която са били изключително близки и другите велики актьори, с които е работил. Да припомним, че Павел Павлов има заснети 30 телевизионни филма и над 50 постановки за телевизионния театър на БНТ, автор е и на 20 театрални спектакъла. Сред заглавията, с които той остава в българската култура са трисерийният филм „Чичовци” по Иван Вазов, заснет с основаването на телевизионната студия „Екран”, „Горски хора” (1985), „Вечери в Антимовския хан” (1988), „Вампир” (1992), „Язовецът” (1981) и „Делници и празници” (1986) по Емилиян Станев, „Есенно слънце” (1982)...Негови са и филмите „Нечиста сила” (1978), „Спилитим и Рашо” (1980) „Трите златни лъвчета” (1984, тв филм, сниман в Арбанаси), култовата телевизионна постановка „Милионерът” (1988) г. и много други. С десетки постановки на сцената Павел Павлов наричат и „баща” на телевизионния театър. Поставял е в телевизията почти всички световни и български класици. В златния фонд на БНТ са неговите „Антигона”, „Скъперникът”, „Училище за сплетни”, „Саламанската пещера”, „Напразни усилия на любовта”, „Севилският бръснар”, „Трагичната история на д-р Фауст”, „Страстната неделя”, „Каменният гост”, „С чужди драг, вкъщи – враг”, „Мадам Сан Жен”, „Свекърва” и още, и още… Автор е на сценарии, а в литературата дебютира със сборника разкази „Торба лакърдии”, като написва общо над 20 книги – спомени за български актьори и писатели, книги за Невена Коканова и Ванга,  повести.

 Да напише за Светослав Тертер го „подсторил” проф. Йордан Андреев, както сподели в интервю за в. „Кореспондент” Павел Павлов през 2019 г. Тъй като и двамата имали къщи в с. Иглика, много вечери режисьорът слушал в захлас историка и попивал думите му царе и царици, за славни времена и междуособици.

 Павел Павлов отдавна е влюбен във Велико Търново и затова не е случайно, че избира старата столица да представи на живо книгата си, действието на която се развива в царствения град.

 Срещата ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
Павел Павлов режисьор книга Светослав Тертер
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати