Събота, 13 Мар 2021
            
Велико Търново Светски

Доайенът на великотърновските адвокати Йордан Минчев отпразнува 92-ри рожден ден с премиера на книга за живота му

  06.11.2020 21:18
Доайенът на великотърновските адвокати Йордан Минчев отпразнува 92-ри рожден ден с премиера на книга за живота му

92 години достоен живот, отдаден на правната защита на хората, отпразнува най-възрастният действащ адвокат в България Йордан Минчев. Тази вечер в ресторанта на гранд хотел „Янтра” да го поздравят с личния му празник дойдоха негови колеги  -  представители на съдебната система във Велико Търново и областта, както и от Габровска област. Респектирани от безусловната му честност и професионализъм, те му пожелаха здраве и сили още дълги години да служи на адвокатската професия. Сред ВИП гостите бяха журналистът от БНТ Георги Ангелов, както и историкът и преподавател във ВТУ проф. Милко Палангурски.

 Акцент в празничната вечер бе премиерата на книгата „Йордан Минчев – Мисия адвокат. 64 години във Великотърновската адвокатура”, събрала житейските му спомени, преплетени с тези от дългогодишната му кариера. Автор е журналистката Мила Милчева, която в продължение на 7 месеца записва неговото пътуване назад във времето. А Йордан Минчев наистина има какво да разкаже. Роден на 6 ноември 1928 г., житейският му път преминава през три епохи, а в практиката съдбата го среща с известни личности, като поета Пеньо Пенев например, с отрудени хора, на които той е последна надежда да решат делата си, свидетел е на бурни събития в историята на България. Книгата разказва за емблематичните му дела, за множество перипетии, с които се сблъсква, съдържа и ред любопитни и забавни случки, изпъстрили живота му. И за да събуди интереса на гостите към нея още в аванс, а всички присъстващи получиха екземпляр, актьорът Милен Иванов прочете интригуващи пасажи. 

 Идеята за мемоарите е на Йордан Цветанов и Веселка Коева, подкрепена финансово и от Висшия адвокатски съвет, и от Адвокатската колегия в старопрестолния град. Двамата адвокати се доверяват на Мила Милчева, доказала се във времето с усет към словото и красиво перо. И тя не ги подвежда. Книгата, богато илюстрована със снимки, е интересно четиво за всички, които ценят съхраняването на историята, пречупена през погледа на свидетел и участник в събитията.

Рожденикът получи много поздравления и на свой ред благодари на колегите си, към които винаги е изпитвал дълбоко уважение. Изказа и своята възхита и благодарност от свършеното от Мила Милчева, за която това е първата книга.

 А след официалната част последва почерпка, както си му е реда. И пожелания за още много рождени дни.

Ана Райковска 

 

   


Ключови думи
Мила Милчева Йордан Минчев книга
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати