Събота, 14 Авг 2021
            
Светски

Полицията със специални мерки преди и по време на абитуриентските балове

  13.05.2021 11:31
Полицията със специални мерки преди и по време на абитуриентските балове

И тази година Областната дирекция на МВР във Велико Търново е предприела необходимите мерки за недопускане, предотвратяване на инциденти, за обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението по пътищата, недопускане на пътнотранспортни произшествия и спазване на противоепидемичните мерки по време на абитуриентските балове. В тази връзка традиционно са проведени срещи с училищните ръководства и органите на местното самоуправление и местната администрация за координиране на действията и планиране на съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на движение по пътищата.

Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения, където ще се събират автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат балове и тържествени чествания. Извършени са съвместни проверки с РД ПБЗН, РЗИ – В. Търново и др. в увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), където ще се организират младежки празненства.

Специално внимание е обърнато на пропускателния режим, с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред, както и стриктно изпълнение на противоепидемичните мерки. Проверено е състоянието на пожарната и аварийната безопасност на обектите, качеството на предлаганите хранителни стоки. Взети са необходимите мерки и по отношение на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.
По натоварените пътни артерии и места, на които се очаква струпване на повече автомобили, е предвидено засилено полицейско присъствие от служители, имащи правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. В тяхна помощ ще бъдат използвани и мобилните системи за видеоконтрол, насочени към  автомобилите, чийто водачи извършват нарушения по време на придвижването/превозването на абитуриенти. Нарушенията ще се документират и ще се взема отношение по всяко едно от тях. От Пътна полиция са категорични, че ще следят стриктното за спазване на правилата за движение, с цел недопускане на тежки пътни инциденти и опазване живота и здравето на завършващите и техните близки.
Отговорност за спокойното и безаварийно протичане на абитуриентските балове имат и самите абитуриенти, и техните родители, към които са отправени следните препоръки:

Препоръки

Балът е забавление! Шофирането е отговорност!

Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с дълги купони с приятели и почерпки с роднини и близки. Настроението дни наред е приповдигнато, а емоциите често са неконтролируеми. По време на тържествата всеки е склонен към компромиси, но сключването на „сделка“ със себе си за нарушаване на законите може да доведе до неприятности и помрачаване на настроение. Пренебрегването на Закона за движението по пътищата  и неправилното поведение на пътя може да се окажат опасни.

За да удължиш празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва: 

Бъди разумен! Спазвай Закона за движението по пътищата

Информирай се за измененията в Закона за движението по пътищата

Твоята безопасност е най-важна, не я пренебрегвай

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Не се дрогирай

Намери си шофьор за бала и след него

Ако сам ще шофираш, не пий алкохол

Не шофирай след употреба на наркотици

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Бъди отговорен пътник

При нужда позвъни на телефон 112

Сн. архив Regnews

 


Ключови думи
абитуриенти мерки полиция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати