Сряда, 05 Май 2021
            
Горна Оряховица Общество

Предложение за денонощна аптека в Горна Оряховица влиза за обсъждане с Бюджет 2021

  03.02.2021 19:26
Предложение за денонощна аптека в Горна Оряховица влиза за обсъждане с Бюджет 2021

Онлайн обсъждането на Бюджет 2021 в Горна Оряховица трудно може да се нарече успешно, но все пак роди поне едно конструктивно предложение. И то е Общината да субсидира разкриването на денонощна аптека. Предложението дойде от общинския лидер на ВМРО Кирил Кирилов, който поставя въпроса за 24-часово фармацевтично обслужване от поне 15 години. Този път обаче предложението му е напълно реалистично и току виж се случи.

Заради противоепидемичните мерки обсъждането на бюджета трябваше да се организира в Zoom, което го лиши дори от обичайните присъстващи от администрацията и ветераните в общественото дело, които иначе редовно вземат думата.

Нито един гражданин, дори от най-активните критикари във Фейсбук, не си даде труда да се включи в предложението за дискусия. Така че вместо обсъждане имаше делово представяне на цифри и основни приоритети от кмета инж. Добромир Добрев.

Бюджет на растеж, окачестви предложението на администрацията председателят на ОбС Димитър Николов. Дори в една трудна година, която също ще е белязана от ограниченията на COVID, в Горна Оряховица ще се случват нови неща. В бюджета са заложени средства за развитие в трите основни сфери, които са основа за нормален обществен живот – здравеопазване, социални дейности и спорт. Продължава стабилизацията и обновяването на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, предстои допълване на богатия социалния пакет на общината с изграждане на Кризисен център за жертви на насилие, а в областта на спорта най-важното е изграждането на тренировъчен терен и проектирането на нова спортна зала. Това отбеляза Димитър Николов като основни достойнства на проекта за Бюджет, който влиза за обсъждане и в комисиите на ОбС.

Общинският съветник Кирил Кирилов се включи в обсъждането с конкретно предложение. След много години дискусии как точно да се реши проблема с липсата на денонощна аптека в общината, той предлага в бюджета да се заложат средства, с които да се субсидира аптека или аптечна верига, която да разкрие 24-часова дейност. Идеята на Кирилов е Общината да задели средно по 3000 лева на месец, като за субсидията да се направи обществена поръчка. Финансиране от 36 000 лева годишно би трябвало да е достатъчно привлекателно и да стимулира аптеките да потърсят решение на проблема. Задачата е трудна наистина, но този път се надявам, че заедно ще намерим правилния път. Дори на един човек в затруднено положение да помогнем, пак ще си заслужава, коментира Кирилов.

Предложението му ще бъде внесено в ОбС и ще бъде обсъдено и в администрацията, за да се намери бърза и работеща формула за решаване на проблема.


Ключови думи
Бюджет 2021 Кирил Кирилов денонощна аптека
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати