Неделя, 14 Мар 2021
            
Горна Оряховица Общество

Инж. Милена Димитрова, директор на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”: Дори в година на тежко изпитание правим нови неща и даваме добро образование

  19.11.2020 14:43
Инж. Милена Димитрова, директор на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”: Дори в година на тежко изпитание правим нови неща и даваме добро образование

На 19 ноември ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” празнува 61 години от основаването си. Празникът е много по-различен от всеки друг път, заради голямото изпитание на 2020 г. – епидемията от коронавирус, която промени целия свят.

Работата в обстановка на пандемия беше най-голямото изпитание за нас през тази година. Горда съм, че и колегите, и учениците ни се справиха. И когато бяхме принудени да преминем на дистанционно обучение, и когато отново бяхме заедно в класните стаи. Дори и в тази толкова тежка обстановка ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” защити реномето си на най-желаното училище в община Горна Оряховица. Направихме добър прием, интересът към нас дори беше по-голям от очакваното, а това ни дава увереност, че продължаваме по правилния начин делото на хората, които преди 61 години са положили основите на нашето училище, казва директорът инж. Милена Димитрова.

Празникът си училището посреща с началото на най-големия ремонт от основаването му. Същинските строителни работи трябва да започнат на 23 ноември. Предстои саниране на основната сграда и част от работилниците, изолация и смяна на покривите, смяна на ВиК и ел. инсталацията, ремонт и доизграждане на отоплителната система. Целият ремонт е за близо 1,2 милиона лева. Финансирането е от ОП „Региони в растеж” по проект на Министерството на образованието за подобряване училищната среда в професионалните гимназии. Крайният срок за приключване на обекта е 31 август.

Междувременно училището вече започна и ремонт на входа и оградата със собствени средства. Всъщност проектите са два – реновиране на централния вход и изграждане на достъпна среда за хора с увреждания и авариен ремонт на оградата. Близо 60 хиляди лева ще вложи професионалната гимназия във всеки от двата проекта.

Големият ремонт ще наложи и промяна в организацията на учебния процес. От следващата седмица учениците от 8, 9 и 10 клас се пренасят в ПТГ „Васил Левски”, класните стаи на 11 и 12 клас ще са в работилниците на училището.

Въпреки трудната година екипът продължава да развива основната си цел – да създава кадри, подготвени за нуждите на съвременната икономика.

За първи път тази година започна реално дуалното обучение и вече две специалности в 11 клас се обучават чрез работа в местни фирми. Специалност „Промишлена електроенергетика” работят в „Елимекс Инженеринг”, „Складова техника”, „Каси Темпра пак” и „Ден и нощ”.

Специалност „Възобновяеми енергийни източници” са на работа в „Овъргаз”, „Грейко Инженеринг”, „Етра Ел” – Велико Търново и „Прити” ООД.

Два дни в седмицата учениците на ПГЕЕ от тези специалности са на работа в съответните дружества и усвояват професията в реална работна среда.

Повече практика и по-широк кръгозор е стремежът на училището от много години и затова винаги се търсят всякакви форми за обмяна на опит и стажове у нас и в чужбина.

Тази година ПГЕЕ „Ломоносов” работи по 4 проекта по „Еразъм +”, които са свързани с обмяна на опит с европейски партньори. Два от проектите са спечелени от училището, а в два горнооряховската професионална гимназия е партньор.

Проектът „Стратегически партньорства на професионалното образование и обучение” предвижда мобилност в Малага, Испания, в която ще участват 15 ученика. По план това трябва да се случи през март 2021 г.

„Иновации и усвояване на европейския опит – шанс за успешна кариера на младите хора” е проект, който ще се реализира в следващите две години и предвижда мобилности в Ирландия и Испания. Ще могат да участват общо 40 младежи в две групи от 10, 11 и 12 клас.

Проект „Образователна мобилност на гражданите” е с координатор Професионалната гимназия по електротехника и химични технологии „Проф. д- Асен Златаров” – Плевен, а партньори са ПГЕЕ „Ломоносов” и Професионалната гимназия по механо и електротехника и електроника в Бургас. Този проект също предвижда мобилност в Малага, Испания през пролетта на 2021 г.

В следващите три години ПГЕЕ ще участва и в проекта „Нитроклуб”, в който водеща страна е Техническият институт към БАН. Партньори, освен горнооряховското училище, са още Природоматематическата гимназия в Перник и Професионалната гимназия по електроника и автоматизация в София, както и висши и средни училища от Румъния и Словакия. Целта на проекта е да се създадат платформа за обучение на ученици и учители с Ардоино, както и виртуална роболаборатория.

През ковид годината, а и през следващата 2021 г., ПГЕЕ „Ломоносов” продължава участието си в програмата „Наградата на херцога на Единбург”.

Най-голямото предизвикателство пред нас тази година беше дистанционното обучение. Справихме се много бързо и много добре. Вероятно ще ни се наложи отново в определени моменти да минаваме с отделни паралелки в този режим на обучение, но вече имаме опит и ще ни бъде по-лесно. И понеже днес все пак е празник, колкото и да е трудно времето, в което живеем: Честит празник, „ломоносовци”. Бъдете здрави, всичко останало можем и ще направим заедно, завърши Милена Димитрова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" 61 години Милена Димитрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати