Понеделник, 24 Oct 2022
            
Велико Търново Темида

Апелативният съд във Велико Търново потвърди наказанието за баща, хвърлил сина си от виадукт в Габрово

  10.11.2020 16:23
Апелативният съд във Велико Търново потвърди наказанието за баща, хвърлил сина си от виадукт в Габрово

Апелативен съд – Велико Търново потвърди изцяло присъда на Окръжен съд – Габрово, с която 32-годишният Делян М. е признат за виновен в това, че умишлено умъртвил малолетния си син Дариел, който се намирал в безпомощно състояние. Припомняме, че случаят потресе страната на 3 юли 2019 г., когато обвиняемият хвърлил 5-годишния си син от виадукт в Габрово.
Първоинстанционният съд го осъди на доживотен затвор, което наказание да изтърпи при първоначален специален режим, както и да заплати сумата от 200 000 лева на гражданския ищец – майката на убитото дете, като обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди.
Делото в Апелативен съд – Велико Търново бе образувано на основание въззивна жалба от подсъдимия и неговия защитник, в която се сочи явна несправедливост на определеното от ОС - Габрово наказание, което се определя като несъразмерно тежко. Претендира се, че съдът не е отчел в достатъчна степен смекчаващите вината обстоятелства и се иска наложеното наказание да бъде намалено.
Подсъдимият и неговият защитник са заявили, че поддържат жалбата си и в проведеното на 14.09.2020 г. открито съдебно заседение. Не са сочили нови доказателства.

Въззивният съд отхвърля жалбата като неоснователна. Според състава на Апелативен съд – Велико Търново, първоинстанционият съд правилно е определил и отчел наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и е отмерил наказанието съобразно наличие на значителен превес на отегчаващите такива. В мотивите си съставът посочва, че ОС -Габрово правилно не е наложил най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“, като е отчел младата възраст на подсъдимия и оказаното от него съдействие при разследването. От друга страна, налагането на по-лекото наказание „лишаване от свобода до петнадесет до двадесет години“ дори към максималния размер не би било в състояние да способства за постигане целите на чл. 36 от НК, както и да въздейства предупредително и възпиращо за нуждите на генералната превенция, а от друга страна не кореспондира с характера на престъплението, възприето от съда като изключително тежко.
Въззивният съд изцяло потвърждава присъдата на ОС - Габрово и в гражданско-осъдителната й част.
Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред ВКС в законоустановения срок.


Ключови думи
виадукт Габрово Апелативен съд - Велико Търново присъда
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати