Петък, 19 Мар 2021
            
Общество

Увеличили са се делата в Апелативен съд – Велико Търново по Кодекса на застраховането

  23.04.2019 13:48
Увеличили са се делата в Апелативен съд – Велико Търново по Кодекса на застраховането

„Новата мода” при делата, разглеждани в Апелативен съд – Велико Търново през 2018 г., са тези по Кодекса за застраховането, при които наследници на пострадали при ПТП търсят обезщетения. Досега те се водеха най-вече в София, където са седалищата на застрахователите исковете са предяваваха там, но след законовите промени делата се водят по местата, където е настъпило деянието. Това от своя страна натоварва другите съдилища като Апелативен съд – Велико Търново. И ако сега Апелативен съд - София е най-натовареният, след 2 години картинката ще е различна. Това заяви днес на редовен брифинг за отчитане работата на Апелативен съд  - Велико Търново през изминалата година неговият председателят Янко Янев.
 През 2018 година съдиите в Апелативен съд – Велико Търново са разгледали общо 1 617 дела, по които са провели 675 съдебни заседания, решили са общо 1383 дела, от които 1185 в тримесечен срок, или 86%, като са се произнесли с акт по същество по 1331 дела. Останалите несвършени 234 дела, са останали такива, защото са постъпили в последните два месеца на 2018 г. През последните три години Апелативен съд – Велико Търново разглежда над 1600 дела всяка година и този показател постепенно се превръща в устойчив. 
 Кадровите проблеми обаче в Апелативен съд – Велико Търново продължават. След пенсионирането през 2017 г. на съдиите Милчо Ванев и Лидия Чобанова, през миналата 2018 г. по същата причина се оттеглиха и съдиите Поликсена Георгиева и Пенка Китанова. Тромавата и сложна процедура по провеждане на конкурсите води до драстично увеличение на натовареността на съдиите в Апелативен съд, които се налага да работят с все по-намален състав с всяка изминала година. Тази година поради пенсиониране бе освободена и съдия Мая Маркова, а през следващата година предстои да се пенсионират още двама съдии. При щат от 17 съдии, към края на 2018 г. са били заети едва 12 бройки, а бройките на делата относително се
 През 2018 година Апелативен съд – Велико Търново отново е бил втори по натовареност в страната, след Апелативен съд – София. „Ръководството на Съда предприе мерки и в него бяха командировани магистрати, но това е само временно решение на проблема с натовареността и по никакъв начин не може да замени реалното запълване на наличните свободни щатни бройки. Добрата новина е, че конкурсната процедура като цяло е в доста напреднал стадий и ако не възникнат някакви усложнения, се надявам до края на настоящата година в съда да постъпят поне 4 нови съдии”, каза г-н Янев.
 Показателите по отношение на срочността при разглеждане на делата и качеството на постановените актове са изключително добри. Така през 2018 г. са разгледани общо 1096 граждански и търговски дела, от които са свършени в рамките на годината 904, от които 758 дела, или общо 84% от всичките са приключени в тримесечен срок. Нещо повече, решените в тримесечен срок въззивни частни граждански и търговски дела са 100%. По отношение на касационната проверка, която е показателят за качеството на постановените актове, 78,67% от решенията по въззивни граждански и търговски дела и 85,71% от определенията по частни граждански и търговски дела са били потвърдени или недопуснати до касационно обжалване. В това отношение дори се бележи леко увеличение на процента на недопуснатите до касационно обжалване или потвърдени решения спрямо 2017 година, когато този процент е бил 74%.
 От общо 521 наказателни дела, през годината са свършени 479, от които 427 или общо 89% са приключени в тримесечен срок. „Сами виждате, че дори в сериозно намален състав, съдиите от Апелативен съд – Велико Търново са съумели да работят без да правят никакви компромиси по отношение на срочността и качеството на постановените актове”, заяви председателят на Апелативния съд. .
 Относно тенденциите при видовете дела, които съдът е разглеждал, се наблюдава увеличение наказателните дела по глава 2 от НК – „Престъпления срещу личността“, като през миналата година са разгледани общо 28 такива дела при 23 през 2017 г. Най-фрапантно е увеличението при тези по чл. 115-116 от НК за убийства – постъпили са за разглеждане общо 24 такива дела през годината, като броят им през 2017 година е бил почти два пъти по-малък – 13 броя. Налице е увеличение и при делата за причиняване на смърт по непредпазливост – 15 броя, като през 2017 и 2016 г. те са били съответно 8 и 11.
 Най-висок остава делът на постъпилите дела по глава единадесет от НК „Общоопасни престъпления, или става дума основно за дела за причинена смърт или телесни увреждания при ПТП.
 „От направения анализ за дейността на Апелативния съд може се направи извод за една много добра работа на магистратите и съдебните служители, които изпълняват с чувство за отговорност и професионализъм своите задължения. През отчетния период съдът е подобрил значително работата си. Всички съдии са започвали своевременно насрочените съдебни заседания, влагайки необходимото старание при подготовката си. Запазена е тенденцията за значително малък брой несвършени дела и високият процент на делата, свършени в тримесечния инструктивен срок. Увеличил се е процентът на потвърдените дела при инстанционния контрол. Смятам, че това се дължи на обстоятелството, че както съдиите, така и служителите положиха значителни физически усилия и много старание в работата си”, обобщи в края г-н Янев.
 Годишният отчетен доклад е готов и отново съдържа внушителен брой страници.
Ана Райковска


Ключови думи
Апелативен съд - Велико търново отчет 2018
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати