Вторник, 16 Мар 2021
            
Темида

Куриоз: Курс по „Умение за мислене” завършил затворник, за да издейства предсрочно освобождаване

  24.04.2018 14:30
Куриоз: Курс по „Умение за мислене” завършил затворник, за да издейства предсрочно освобождаване

След поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които позволяват на затворниците сами да подават молби за условно предсрочно освобождаване, това е само един от безбройните куриозни случаи и причини, които си измислят престъпниците, за да докажат, че са се поправили. Това рязко е довело до увеличаване на броя на въззивните дела, постъпили в Апелативен съд – Велико Търново. Само въз основа на това изменение в него са постъпили и са били разгледани 88 дела през 2017 г. А окръжните съдилища са разглеждали по над 30 дела на ден, на открито съдебно заседание, с призоваване на свидетели и т. н.

Тези и други факти от работата на Апелативния съд в старата столица през изминалата година съобщи днес на брифинг в Съдебната палата неговият председателят Янко Янев. Годишният доклад е готов и съдържа внушителните над 370 страници.

През 2017 г. съдиите в Апелативен съд – Велико Търново са разгледали общо 1678 дела, а решените са 1502. Произнесени с акт по същество са 1412 дела, а несвършените в края на годината са 176, което е едва 10,49 % от всички дела за разглеждане.

2017 г. е пикова по брой на дела през последните 10 години и е най-висока от създаването на съда през 1998 г. Увеличението е най-голямо при наказателните и търговските дела.  

Големият проблем в Апелативен съд – Велико Търново е недостигът на съдии. 4 са незаетите щатни бройки. През миналата година са се пенсионирали съдиите Милчо Ванев и Лидия Чобанова. На 18 януари поради пенсиониране е освободена и съдия Поликсена Георгиева, в края на годината предстои да напусне по тази причина още един съдия от Гражданско и Търговско отделение. Освободената 1 щатна бройка през 2016 г. останала незаета през цялата 2017 г. Така в края на миналата година при щат от 17 броя съдии са работили 14, което довело до значително натоварване на съдиите. Средно всеки съдия е гледал по 9-10 дела на месец, а специално при съдиите от Търговското и Гражданското отделение тази бройка е надвишена.

Докато се провеждаше пресконференцията заседаваше Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет и в дневния ред е включено и предложението за обявяване на конкурс за свободните места в Апелативен съд – Велико Търново. Проблем с незаетите места има и в Окръжен съд – Велико Търново, където свободните бройки са 5.  

За трета поредна година Апелативен съд – Велико Търново е втори по натовареност в страната. Пред него е само Софийският, но този в Търново по показатели го догонва с бързи темпове. „Изпитвам гордост и задоволство от факта, че независимо от повишеното натоварване заради незаетите бройки, съдиите от Апелативен съд – Велико Търново не са допуснали никакъв компромис по отношение на бързината, а и с качеството на постановените актове”, заяви г-н Янев. И още: „Запазването на високите стандарти, постигнати през изминалата година, при намаления състав е изключително трудно и само колегите знаят какво им коства като напрежение”.

568 са постъпилите наказателни дела през 2017 г., което е с 38 % повишение само за една година. По вида престъпления се наблюдава намаление на делата за престъпления срещу личността и за умишлено убийство.

Ана Райковска   

 


Ключови думи
Апелативен съд - Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати