Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Изтича срокът за кандидатстване по програмата ``Равен шанс - достъп до средно образование ``

  17.08.2020 07:50
Изтича срокът за кандидатстване по програмата ``Равен шанс - достъп до средно образование ``

18 август е срокът, в който може да се кандидатства по програмата ``Равен шанс - достъп до средно образование ``, отворена от Център “Амалипе”. Програмата се  администрира от Тръст за социална алтернатива за учебната 2020-2021 година. Тази година обаче поради ограничен бюджет ще могат да кандидатстват само ученици, които са били одобрени и са участвали в нея през учебната 2019-2020г. Тъй като основна цел на Програмата е подкрепата да е дългосрочна, решихме да продължим да подкрепям отговарящи на условията кандидати от предходния период и няма да бъдат одобрявани нови ученици, уточняват от ``Амалипе``.
Миналогодишните участници също трябва да попълнят всички необходими документи и да отговарят на условията на Програмата. Ще бъдат одобрени 60 участници, които ще получат учебници, а до 18 ученици ще бъдат подпомогнати в транспортните си нужди, но в размер до 310 лв. годишен разход на ученик.
 Целта на Програмата е да се окаже подкрепа в дългосрочен план (от 8 до 12 клас). Поради това е желателно учениците, които са били подкрепени през предходната учебна година, да продължат участието си при условие, че кандидатстват за подкрепа и отговарят на условията, включително имат успех не по-нисък от Добър: 3.50  и не повече от 10 неизвинени отсъствия.
Критериите за подбор на учениците са: младежи, посещаващи училище в гимназиална степен на образование (VIII – XII клас); силна мотивация да завършат средно образование; да са от социално слабо/ неравностойно семейство – т. е. от семейство, в което максималният доход на член от семейството възлиза на до 420 лева месечно; ученикът да има необходимост от пътуване с извънградски/ междуселищен транспорт до училище и обратно всеки ден, но това не е задължително условие; а спазва етично поведение: от учениците се очаква да имат отговорно и почтително отношение към участието си в Програмата, към подкрепящата ги организация, и другите участници в Програмата.
Учениците, които ще имат нужда от покриване на разходи за пътуване, трябва да предоставят документ от училище или община, с който да докажат, че Общината няма да покрива такъв тип разходи за тях за учебната 2020-2021 г.
Учениците трябва да предоставят следните документи: формуляр; копие от ученически бележник (първа страница с имената и данните на ученика и страницата с годишните оценки и отсъствия за предходната учебна година) или справка от училището; документ от училище, удостоверяващ, че ученикът е записан в училището за учебната 2020-2021 година (при смяна на училището); мотивационно писмо/есе на ученика за участието му/й в Програмата на тема “Защо иска да участва в Програмата”; документи, удостоверяващи семейно положение и доходи: документ/служебна бележка от работното място на всеки от родителите за доходите му/й за последните 3 месеца; служебна бележка от Бюрото по труда или Отделите за социално подпомагане в случаите, когато са регистрирани като безработни/социално слаби; декларации,  подписани от родителите в случаите, когато нямат доходи, но не са регистрирани в съответното Бюро по труда или Отдел за социално подпомагане (свободен текст, с който се декларира, че даденото лице е безработно и няма доходи както и че не е регистрирано в Бюрото по труда или Отдел за социално подпомагане). Нужни са също анкета-препоръка за ученика (по образец) от негов учител.; декларация за лични данни, като ако ученикът няма 18 години, тя се попълва от родителя/настонийка му; документ, удостоверяващ, че Общината няма да поеме разходи за транспорт - изисква се само за учениците, които ще имат нужда от поемане на транспортни разходи, като този документ може да бъде издаден от община или училището, в което се обучава ученикът.
При липса на някой от документите ученикът няма да бъде допуснат до етап разглеждане на документи и по-нататъшен подбор. Срок за подаване на документи: 18 август 2020 г. на Велико Търново 5000, п. к. 113 или на имейл [email protected]


Ключови думи
Амалипе Равен шанс
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати