Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

1500 деца идват във В. Търново за ромския фестивал „Отворено сърце“

  07.06.2018 13:10
1500 деца идват във В. Търново за ромския фестивал „Отворено сърце“

1500 деца от 90 училища и над 10 детски градини ще се включат в 15-то издание на ромския фестивал „Отворено сърце“. Те ще представят традиционни танци и песни от своя етнос в различните краища на България. И този път организатори са от Център „Амалипе“, със съдействието на Община Велико Търново.
„За нас е радостно, че това, не само се превърна в традиция, а и в един от начините за повишаване на мотивацията за образование при децата. Защото това беше една от целите при организирането на фестивала. И не само да дадем възможност за изява на ученици от цялата страна от различни етноси. Които да покажат, че традициите ни не са толкова различни. Напротив повече са нещата, които ни обединяват“, сподели програмният директор на център „Амалипе“ Теодора Крумова.
Официалното откриване е на 8-ми юни от 13.00 часа в парка „Марно поле“. При лошо време организаторите са предвидили резервен вариант, като за целта ще бъде ползвана сцената в МДТ „Константин Кисимов“.
Като съпътстващи събития са предвидени занаятчийски ателиета, пленер на приложните изкуства, изложение на извънкласните дейности и специален конкурс „Сливи за смет“. На входа на Летния театър ще бъде поставена и кутия за дарения. Целта е да бъдат събрани средства за подпомагане на семейство от Павликени, чиято къща изгоря преди месец.
„Нашите доброволци ще покажат традиционните обичаи. Как се калайдисва, как се приготвят традиционни ястия на място, как се правят вретена. Като нашата цел е не само да запазим и съхраним културата, а да видим как тя може да бъде преплетена с това, което е интересно за младите хора“, каза Теодора Крумова.
На 8-ми юни, от 18.00 часа е предвидено и дефиле на всички участници във фестивала. За целта ще бъде затворена главната улица Васил Левски. В 19.00 часа пък започва филмът „Кремена“ на режисьора Мартин Динков, който живее в Германия и ще дойде във Велико Търново специално за „Отворено сърце“.
Фестивалната програма ще продължи и на 9-ти юни, а официалното закриване  е от  17.00 часа. За всички гости на града ще бъде излъчен и аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ на Царевец.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Амалипе Отворено сърце роми фестивал деца
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати