Неделя, 14 Мар 2021
            
Светски

С блясък и звездни гости откриха кино „Искра” (СНИМКИ)

  23.02.2019 13:12
С блясък и звездни гости откриха кино „Искра” (СНИМКИ)

Великотърновци отново има къде да гледат филми на голям екран. Дългоочакваното откриване на новото старо кино „Искра” се превърна в светското събитие на петъчната вечер, а на него станаха свидетели десетките поканени специално за случая. Подготовката вървеше до последния момент, а червеният килим бе опънат час и половина преди да дойдат първите гости. Затова пък богатата почерпка беше красиво подредена.

 И за да е благословено всяко добро начинание, преди официално обявения час, отец Сергий извърши водосвет и поръси със светена вода както присъстващите, така и чисто новите кинозали. Той се състоя в тесен кръг - собствениците Янаки Дерменджиев и Божидар Илиев, техните близки, председателя на читалищното настоятелство Тодор Тодоров, както и персонала, който от събота ще посреща редовните посетители.

Малко преди 19 часа фоайето се изпълни с народ, нетърпелив да види какво се е получило след големите ремонти. Разбира се, и в трепетно очакване на звездите на вечерта - актьорът Мариян Вълев, познат на всички като Куката от „Под прикритие” и знаменития режисьор Иван Ничев, заедно с част от екипа на най-новия си филм „Можеш ли да убиваш”. Мариян Вълев беше поканен да представи най-новия си проект – първия му филм като режисьор „Лошо момиче”. Той бе придружен от продуцентката на филма Нина Алтъпърмакова. Специално подготвен трейлър на филма „Лошо момиче”, бе другата голяма новина при откриването на киното. Филмът е в процес на заснимане и ще е по кината от 12 април, но търновци са първите, които по-късно добиха представа за него. Обещава да е интересен.

  За откриването на кино „Искра” пристигна и младия режисьор Андрей Хадживасилев, чийто филм – „Случаят Кюри”, непоказван пред великотърновци, също бе част от филмовата програма на вечерта.

  С музикалната заглавка на 20 Century Fox започна тържествената част.

 Откриването бе кратко, но съдържателно, а като музикален сигнал за началото пуснаха фанфарите на 20 Century Fox. Божидар Илиев сподели за трудностите, които са преодолели, но и голямото удовлетворение от стореното: „За нас е голяма чест, че Велико Търново е домът на нашия пръв много голям проект. Той нямаше да е възможен без участието на много хора, на първо място моя съдружник Янаки Дерменджиев, който търпи нрава ми. И на строителна фирма „Тера”, които извършиха чудеса от храброст. Това всъщност е първото кино в България, което се възстановява и открива, защото досега бяхме свидетели само на тъжните събития по събаряне и затриване на кина, което лично на мен ми е болно, защото аз съм отраснал в кината в София. Всичко това нямаше да се случи, ако читалищното настоятелство в лицето на г-н Тодоров, не бяха ни повярвали. Ние получихме цялата им подкрепа и търпение”.

 Няколко думи сподели и Тодор Тодоров, който смело определи читалище „Искра” като храм на киното във Велико Търново. „От читалището, търновци го знаят, тръгват много посоки. Като младежи помним какво беше киното и могат да сравнят какво е сега. Читалищното настоятелство трябваше да изгони търговците от този храм. Срещнахме с добри партньори и бяхме обединени от идеята да се получи това, което виждате. На колегите от „Кинополис” пожелаваме да стоят на конкурентния филмов пазар, за да може великотърновци да ползват седмото изкуство с най-хубавите и качествени филми”.

 Оказа се, че никак не е случайна премиерата на филма на Иван Ничев именно във Велико Търново, в кино „Искра”. Режисьорът и единият от собствениците  - Янаки Дерменджиев се познават, и от Дома на киното в София. „Това, което виждам днес, направо ме просълзи. И това трябва да го види цяла България.”, призна пред всички Иван Ничев. А Мариян Вълев сподели, че е бил на доста кина по света, но да бъде в читалище „Искра”, построено през 1913 г. в памет на загиналите във войните за България и носител на просветлението, за него е много вълнуващо. И смирено помоли гостите за внимание към трейлъра на филма, защото те ще са първите зрители.

 С прерязването на трикольорната лента кино „Искра” официално бе открито.

И Мариян Вълев, и Иван Ничев представиха новите си филми. Мариян Вълев – пред нашия екип, а Иван Ничев – в залата пред всички зрители, непосредствено преди прожекцията.

 Мариян Вълев за „Лошо момиче”

„Този филм е много скъп за мен, защото това е първият ми филм като режисьор. Откриването на киното в Търново - няма по-хубав повод. А откриването на кино не е много често нещо в България. Огромни поздравления към хората, които са се нагърбили с това. Най-голямото предизвикателство за мен беше да бъда достатъчно добър за всички хора, които ми повярваха и застанаха зад гърба ми при създаването на филма. Оператор е Антон Бекарски, монтажист - Нина Алтъпармакова. Хората, които се занимават с кино, знаят че тези имена не са най-големи в киното, те са самото кино. В ролите са Любомира Башева, Елена Телбис, Станислава Армутлиева, Дария Симеонова, Диляна Попова, Велислав Павлов, Деян Донков, Георги Кадурин, щастлив съм, че те ми повярваха и застанаха зад мен. Лошото момиче е всъщност шампионка по художествена гимнастика, която тръгва, за съжаление, по грешния път. Но както често повтарям една моя максима, понякога на някои хора им се налага да тръгнат по грешния път и да го извървят, за да стигнат до верния. Както се случи и в моя живот. Поуката от филма - много бих искал да я кажа, но ще обезсмисля филма, така че според мен, надявам се най-сирено всеки да извади за себе си своя собствена поука. А дали момичетата си падат по лоши момичета? За съжаление си падат. Аз съм си патил достатъчно от лоши момичета. Нали знаете, противоположностите се привличат. Аз не казвам, че съм добро момче, но някак си лошите в киното носят една специална харизма. За никого не е тайна, че най-обичаните образи в киното, са образите на лошите”.

Премиерната прожекцията на филма „Можеш ли да убиваш” се състоя в зала 1, която е най-голямата в киното и е с 81 места.

Предварителните обещания на собствениците не бяха напразни. Звукът е перфектен, топло е, а седалките са изключително удобни. Много добре са преценени и разстоянията между редовете, така че ничия глава от предния ред не може да ви попречи да гледате нормално филма и да му се насладите.

Паралелно с филма на Иван Ничев вървя прожекцията на „Случаят Кюри” с режисьор Андрей Хадживасилев в зала 2.

 От днес в кино „Искра” са редовните прожекции. Който е позабравил емоциите от това да идеш на кино и да гледаш филм на голям екран, може да си го припомни. Заслужава си.

Ана Райковска  

 


Ключови думи
откриване кино "Искра"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати