Събота, 13 Мар 2021
            
Икономика

COVID-19 натисна заплатите, пазарът на труда все още е ограничен

  07.06.2020 18:40
COVID-19 натисна заплатите, пазарът на труда все още е ограничен

Икономическата криза, която последва здравната, се отрази и на пазара на труда във Великотърновска област. Първата вълна към Бюрата по труда отмина и според справките няма голям ръст на безработицата. През последните три месеца обаче намаляха и офертите за работа и едва в последните седмица-две фирмите като че ли отново се осмеляват да търсят персонал. В моменти на криза е нормално да задържиш плановете си за нови назначения, да се огледаш и да изчакаш. Същото е като в семейството, където се замисляш повече преди да направиш някоя покупка в момент, в който не си сигурен за бъдещето, обясняват трудови посредници.
В края на май и началото на юни 2020 г. предложенията на различните трудови посредници изглеждат малко по-различно от всяка друга година по това време. Очевидно е оскъдното търсене на работници в ресторантьорския и туристическия бранш. По това време борсите са залети от обяви за набиране на сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и всякакъв персонал най-вече за морето. Тази година подобни оферти за морските курорти са единични. Има известно търсене на готвачи и то предимно за местни заведения, но и те не се открояват на фона на останалите.
Като цяло има известно натискане на заплатите и известен спад в сравнение с нивата отпреди вируса, особено за неквалифицираните професии. 600-800 лева е най-масовият диапазон на заплащане за продавачи, технически сътрудници, охранители и в този порядък, за които не се изискват някакви специални умения.
Международните шофьори продължават да са най-добре котирани като заплащане. За тях офертите никак не са малко и се движат в порядъка на 2100 – 2500 евро.
Тази пролет изграждането на „Балкански поток” раздвижи фирмите, занимаващи се с трудово посредничество и им даде работа за няколко месеца на пълни обороти. На практика около една трета от обявите за работа всъщност са за газопровода. Търсенето на общи работници като че ли бе задоволено най-вече с наемането на завърнали се от Европа гастарбайтери, останали без работа заради вируса. За тях офертата от около 1500 лева месечно е добра, защото е за една година, а те не смятат да се задържат тук. Ще се върнат в Европа при първа възможност след отминаване на кризата. Но за газопровода продължават да се търсят много хора, най-вече специалисти. И заплащането е твърде атрактивно за българските стандарти. Багеристи за 3000 лева, ел. и механо инженери за 3000-3500 лв. Най-високо котирани обаче са заварчиците, на които се обещава 3500-4000 лева стартова заплата плюс бонуси.
Изграждането на газопровода стимулира пазара на труда в строителния бранш и местните фирми също започнаха да вдигат нивата на офертите си. Две-три големи строителни компании, които явно очакват сериозни поръчки в близко бъдеще, търсят кадри, предлагайки сериозни възнаграждения. Сериозни като за българския пазар говорим. Местните посредници предлагат и работа в чужбина и оферта за общ работник в Германия предлага 3000-3200 лева.


Ключови думи
Балкански поток безработица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати