Сряда, 05 Oct 2022
            
Икономика

``Балкански поток`` може да реши проблема с гастарбайтерите, останали без работа

  17.05.2020 08:23
``Балкански поток`` може да реши проблема с гастарбайтерите, останали без работа

Десетки работници се наемат всеки ден за изграждането на българската част от газопровода „Балкански поток” и това са предимно гастарбайтери, останали без работа в Европа заради кризата с коронавируса и завърнали се вкъщи. Търсят се стотици работници – неквалифицирани и специалисти. Обявите бяха пуснати преди няколко седмици, а с набирането се занимават няколко посреднически компании. В момента в региона тече голяма кампания за набиране на персонал за италианската фирма „Бонати”, която работи по изграждането на газопровода. Подават ни се седмични графици за нужната работна ръка и общо взето тези графици се изпълняват. Има голям интерес към предложенията на фирмата, най-вече от българи, работили в чужбина и останали без работа заради кризата с вируса, информира Даниел Здравков. Той е представител на Джи ай груп – голяма международна фирма за набиране на персонал, която е само една от фирмите, които търсят работници за строителството на газопровода. Кандидатите са от целия регион, някои от тях са прекарали 15-20 години в чужбина. Най-много като че ли са завърналите се от Италия и Австрия, но има от цяла Европа. Това са по-скоро неквалифицирани работници, но то такива се търсят най-много на строежа.
Тези хора нямат дългосрочни планове в България. Те търсят временна работа, докато нещата в Европа се оправят и те се върнат обратно. Точно това им предлага „Бонати” – договор за една година. Обектът по първоначалния график трябва да е завършен до края на октомври, но се забави заради извънредните мерки срещу епидемията.
„Бонати”, която трябва да изгради трасето от Летница до Попово, избра за своя централна база Горна Оряховица. Фирмата е превърнала в свой логистичен център бившето поделение на Транспортни войски, което е взето под наем. В сградата са офисите, а на плаца е дислоцирана техниката, с която ще се работи по газопровода. В момента фирмата се подготвя за началото на активното строителство, което се очаква да започне до няколко дни.


Ключови думи
Балкански поток
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати