Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Общинският съветник Людмила Илиева предлага абитуриентите на Горна Оряховица да дефилират в Летния театър в края на юни

  26.05.2020 11:48
Общинският съветник Людмила Илиева предлага абитуриентите на Горна Оряховица да дефилират в Летния театър в края на юни

Балът и дефилето на абитуриентите не е панаир на суетата, а награда за усилията на нашите деца и техните учители. Затова не бива да им отнемаме този празник, а трябва да направим така, че той да се нагоди към сегашните условия, смята общинският съветник Людмила Илиева. Тя ще направи своето предложение по време на предстоящото заседание на Общинския съвет. Виждането й е, че празник на зрелостниците може и трябва да има – в края на юни и в летния театър.

Изминалите месеци бяха сериозно изпитание за децата, учителите и учениците. Те трябваше с много лични усилия да компенсират невъзможността на нереформираната ни образователна система да бъде адекватна на ситуацията. Надявам се, че в Министерство на образованието все пак ще направят анализ и ще извлекат поуки за бъдещото структуриране и преподаване на учебния материал, за начините на самоподготовка на учениците. Считам, че училището вече не е само място за получаване на информация или т. нар. знания по отделните предмети - децата разполагат с много странични източници, откъдето да си набавят такава и тя не е вече основен акцент. Училището вече трябва да бъде място и за трупане на онези по-специфични, умения на децата ни, естествено наложили се от развитието на обществото - на умение за работа в екип, на умението при работа с текст да се отделя важното от маловажното, на умения за анализ, съпоставка и пр., дори на умения да разпознават фалшивите новини. Това е сериозна задача, която изцяло ще преформатира училището, но дано вече се разбира, че липсата на такава реформа ще бъде пагубна. Образованието е сфера, в която заложеното днес дава резултат след десетилетие, но и допуснатите грешки днес също ще са непоправими с десетилетие, коментира ситуацията от последните месеци общинският съветник от ДСБ.

Аз не намирам причина децата ни да не получат своя празник. Не намирам причина учителите да не получат благодарност за техните усилия, не намирам причина родителите и близките на зрелостниците да не са част от десетилетната традиция на абитуриентските балове. Но това е празник не само за тях, а за всички нас, за цялата ни общност. Това ще е радост и емоция, от която всички имаме нужда, казва Илиева, която е и майка на абитуриент.

Зрелостниците в Горна Оряховица тази година са 257 от общо шест училища. Предлагам тържествата да бъдат в края на месец юни в Летния театър, в три последователни вечери. Родителите и близките на децата ще могат да се настанят на седящите места, при спазването на разумна дистанция, а децата на сцената ще получат техните овации. Това няма да е дефиле на суетата, а нашият подарък за тях, за тяхната упоритост, за тяхното търпение, за техния труд. Сигурно ще коства допълнителен ресурс на общинската администрация да организира такова събитие, но нима радостта на децата ни няма да бъде достатъчна награда, обобщава Людмила Илиева.


Ключови думи
Людмила Илиева абитуриенти
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати