Петък, 19 Мар 2021
            
Други

ВМРО-БНД – В. Търново обявява ученически конкурс на тема „Велико Търново – православната столица на Европа (Св. Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“

  06.04.2020 18:44
ВМРО-БНД – В. Търново обявява ученически конкурс на тема „Велико Търново – православната столица на Европа (Св. Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“

Конкурс за есе на тема: „ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ПРАВОСЛАВНАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА  (Св. Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“, по повод 785 г. от обявяване на Търновската патриаршия,  организират за всички ученици от община Велико Търново от градската и младежката организации на ВМРО – БНД Велико Търново.

Повече за конкурса:

„Уважаеми ученици от община  Велико Търново,

В тези дни освен дистанционните учебни занятия, всички Вие, от вкъщи,  може да научите нещо повече и за славната история на нашия град, за мястото, което е отредено и което е заемало Велико Търново през годините. Познаването на родния край ни дава съмочувствието на великотърновци и наследници на славната българска история. Поради тази причина днес обявяваме специално за Вас един интересен конкурс в чест на 785 год. от обявяване на Търновската патриаршия.

На днешния ден,  6 април, честваме успението и паметта на Св. Методий Славянобългарски, един от великите ни първоучители. Именно на този ден градската организация на ВМРО–БНД В. Търново отправя покана към всички ученици от община Велико Търново и тези, учещи в училищата в града, да се включат в конкурс за есе на тема:  „ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ПРАВОСЛАВНАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА  (Св. Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“.

Конкурсът се обявява във връзка със 785-годишнината от тържествената интронизация на първия канонично признат български патриарх, Патриарх Св. Йоаким І Търновски, която се е състояла през пролетта  на 1235 година в гр. Лампсак, тогава Никейска империя, днес Република Турция, с участието на цариградския патриарх Герман и антиохийският  патриарх Симеон. Конкурсът съвпада с времето на най-големите християнски празници и за край е избрана датата на възстановяване на Българската патриаршия.

Св. Йоаким I Търновски е първият общопризнат предстоятел на Светата Търновска катедра. В различните средновековни документи, като в Бориловия синодик, е упоменат „първи патриарх на богоспасаемия Царевград Търнов". Според житието му, той приел монашество в Света Гора и бил „именит сред всички отци". Преди заемането на патриаршеския престол той е бил известен като „благоговейния и свят мъж, преждеосвещен архиепископ“, а след тържествената му интронизация - като „новоосвещен патриарх“. Основите, положени от Св. Йоаким І Търновски при царуването на славния ни владетел цар Йоан Асен ІІ, поставят преславният град Търново на най-високо място, като духовен център на целия европейски изток. Търновската патриаршия става „църква–майка“ на Печката (сръбска) патриаршия, излъчва от своите среди първосвещенници на Киевския и Московски архиерейски и патриаршески престоли. Търновската патриаршия в определени години е „стълбът на православието“ в европейския свят.

Участието в конкурса ще Ви даде възможност да научите повече за още един от големите духовни водачи на България и цялото православие, Св. Йоаким І Патриарх Търновски, а също така ще имате възможност да получите материална награда или грамота за спомен.

Крайна дата за изпращане на конкурсните творби е 10 май – денят, в който през 1953 година е възстановена днешната Българска патриаршия.

На всяка конкурсна творба трябва да има посочени три имена на участника в конкурса, населено място, адрес, училище, клас, контакт за връзка - електронен адрес, телефон. Класираните на първите три места, ще бъдат поощрени с материални награди, а всички участници ще получат грамота. 

Творбите може да изпращате на e-mail  [email protected]  - за конкурса.

На всички участници пожелаваме успех!  

Пазете се и бъдете здрави!“

 

 


Ключови думи
ученически конкурс есе ВМРО
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати