Понеделник, 15 Мар 2021
            
Политика

ВМРО – Велико Търново отбеляза 117 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

  02.08.2020 16:13
ВМРО – Велико Търново отбеляза 117 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С почетна стража, поднасяне на венци и цветя пред паметник „Майка България“ във Велико Търново членове и симпатизанти на ВМРО отбелязаха 117 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

На 2 август почитаме св. пророк Илия, приет за покровител на изстраданите ни събратя в Македония, сложили  началото на своята борба за освобождението, подкрепена от български патриоти от всички краища на България и освободеното ни отечество и от поробените по това време земи в Македония, в Тракия, в Беломорието, в Одринско. Не случайно за начало на въстанието са приети тези съкровени дати - Илинден, последван от Преображение и Кръстовден. Илинденско-Преображенското въстание е едно паметно събитие в българската  история. То остава най-големият подвиг, най-голямото усилие на целокупния български народ за национално освобождение и обединение на българите във всичките краища на България, каза в приветствените си думи Евгени Коев, общински съветник и председател на  Общинската структура на ВМРО във Велико Търново.

Коев припомни за героизма и делото на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов, участвал дейно в освободителните борби. По думите му войводата е предвождал над 170 българи в района на гр. Ресен и Преспа.

Четата му е била не по-малка от тази на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Александър Панайотов поема кръста си и тръгва на борба за свободата на поробените си събратя. Отказва да се върне в България и остава да защитава докрай своите сънародници в Македония, разказа още за делото на бележития търновец Евгени Коев..

В своето приветствие към членовете и симпатизантите на ВМРО, дошли да почетат паметната дата, народният представител доц. д-р Милен Михов също напомни, че Илинденско-Преображенското въстание е акт на върховна изява на стремежа за национално обединение на всички българи и наблегна на промененото и изкривено възприемане на основни ценности, като „родина“, Нация, Дълг, БОГ, Семейство, приятели.

Днес живеем във време, в което тези думички са загубили своята истинска същност. Живеем във време, в което по-лесно е да не вярваш, отколкото да се доверяваш. По-лесно е да мразиш, отколкото да обичаш. По-лесно е да казваш „Долу!“, отколкото „Да живее!“. По-лесно е да бъдеш враг, отколкото приятел на някого. Живеем във време, в което чувството за солидарност е загубило своето измерение, а чувството за АЗ доминира над всичко. И, въпреки това, в този ден, защото сме ВМРО, нямаме право, не можем да се съмняваме, не можем да се отказваме, не можем да се съмняваме в истинските думи, в истинските чувства, не можем да се съмняваме в Родината, в Дълга, в Истината и в Правото. Защото ние сме ВМРО, каза доц. Михов.

Той още веднъж подчерта, че ВМРО е организация, идваща от столетия. Политическата регистрация като партия ѝ служи като политически паспорт, за да участва в политическия живот, в управлението на страната и да се бори за истинския смисъл на думите.


Ключови думи
ВМРО Евгени Коев Милен Михов Илинденско-преображенско въстание
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати