Събота, 08 Oct 2022
            
Други

Ген. Венцислав Мутафчийски: Не може да се прогнозира кога ще е пикът на епидемията, дано не е през септември

  21.03.2020 18:41
Ген. Венцислав Мутафчийски: Не може да се прогнозира кога ще е пикът на епидемията, дано не е през септември

``Обажданията, които валят цял ден срещу рестрикцията, от възрастни граждани, от млади, с кучета, без кучета, са пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 човека``.
Статистиката припомни шефът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. На редовния си вечерен брифинг той сподели, че на този етап Щабът няма намерение да препоръчва пълна забрана за хората над 60 г. да пазаруват извън часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч. Припомняме, че в този интервал от тази нощ е забранено на хора под 60-годишна възраст да влизат в хранителни магазини и аптеки.
``Нека първо научим тази мярка. Трябва стъпка по стъпка да видим как се движат нещата. Затова осигурихме този коридор за възрастните хора, надявам се наистина да разберат за какво става въпрос. Но това ще бъде следващата стъпка, ако не се спазва рестрикцията``, предупреди генералът.
``В този момент болезнено се нуждаем от подкрепа, да подкрепим възрастните си родители``.
По думите му пикът на епидемията не може да се определи.
``Засега все още вървим в ниската част на кривата, но стабилното движение в ниската част започва да се разколебава. Знаете, вчера имаме 30 нови изследвания. Т. е. вече имаме ясни признаци, че започваме да се качваме. Кога ще настъпи пикът? Но какво си представяме под пик? Ако е италианският вариант, още дори не можем да си го представим``, коментира ген. Мутафчийски. Опитваме се да снижим с всички мерки, които въвежда правителството, да свалим големината на този пик и плавността на покачването му``, обясни още шефът на Щаба.
``Със сигурност мога да твърдя, че пикът няма да е този месец. Дали ще е w края на април или през май – дай, Боже, да е тогава, а не през септември. Защото ако продължаваме със същата скорост до септември, много малко от нас ще останат тук да дават брифинг``, каза още Венцислав Мутафчийски.
163 са вече заразените у нас, от които 3 починали и 3 оздравели. Новите случаи са в София – 18, като там вече стават общо 103, още 2 в Бургас, които са контактни на първите 2, в Пещера 1 случай. Средната възраст на починалите е 75 г. В момента обаче в България има 8 човека между 20 и 50 г., които са със сериозна симптоматика.
``Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка. Нито една възрастова група не е пощадена от заболяването. Друг е въпросът със смъртността``, предупреди ген. Мутафчийски.


Ключови думи
Мутафчийски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати