Събота, 08 Oct 2022
            
Други

29% от инфектираните с коронавирус в България са между 40 и 49 г.

  22.03.2020 09:32
29% от инфектираните с коронавирус в България са между 40 и 49 г.

Само за 3 дни случаите в света надминаха 300 хил. В България вече общо са 171. Нови засегнати градове, освен съобщената снощи положителна проба в Пещера, няма. Случаите от тази нощ са в София.
Младите хора се заразяват, боледуват по-леко, но разнасят заразата. В подкрепа на това на редовния си сутрешен брифинг шефът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи данни: в групата 60 – 69 г. болните са 14, 7 са случаите във възрастова група 70 – 79 г., а 3 – в 80 – 89 г., като тук са и тримата починали.
От останалите случаи 8 са с по-тежка клиника, настанени са в болница. Статистиката продължава - до 19 г. са 7%, от 20 до 29 г. – 16%, от 30 до 39 г. – 15%, от 40 до 49 г. – 29%, от 50 до 59 г. – 16%.
Абсолютната бройка на заразените не е достатъчно показателна за нуждата от по-рестриктивни мерки. Много важно е дали се оформя епидемиологично огнище в даден град, или случаите са разпръснати в страната. Ограниченията за Банско имат пряка връзка с многото случаи на база 10 хил. души население, свързани с града, стана ясно от думите на ген. Мутафчийски.  
Няма ясни критерии кога да се смята, че трябва да се предприемат по-рестриктивни мерки. Ако сегашните мерки се спазват, биха дали добър резултат. Но винаги има готовност за по-рестриктивни, предупреди Мутафчийски.
Ограничението за пътуване от град в град е точно, за да не се разпространява инфекцията. Създадените ``коридори`` за по-възрастните са, за да не се заразят от по-млади хора, които иначе се чувстват добре и дори не подозират, че са заразени. Горещо препоръчваме това да се спазва. Но вчера имахме и много лоши наблюдения. На Витоша все едно имаше обявен събор. Това е грубо нарушение. Затова ще препоръчаме на кмета да затвори подстъпите, информира Мутафчийски.  
Положителните случаи нарастват като абсолютна стойност и в момента графиките показват, че започваме да се намираме в основата и да се качваме, макар и още в много ниската част на кривата. От нас зависи как ще спазваме мерките и дали ще се стигне до рязък скок, или до по-плавен, коментира още шефът на Щаба.


Ключови думи
Мутафчийски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати