Четвъртък, 20 Oct 2022
            
Други

42 г. е средната възраст на коронавирус инфектираните в България

  21.03.2020 08:55
42 г. е средната възраст на коронавирус инфектираните в България

42 г. е средната възраст на коронавирус инфектираните в България. Най-малкият пациент е на 4 г., най-възрастният – на 81 г. От вече регистрираните 142 положителни случаи, 84 са мъже, а 58 – жени. По-голяма част от пациентите са в домашни условия, в леко до средно тежко състояние. В болници са тези от средно тежко към тежко. Продължава да е критично състоянието на пациент в ``Пирогов``, който е интубиран. Пациентът във Велико Търново е с двустранна бронхопневмония, без белези на дихателна недостатъчност.  
И Шумен вече е в числото на областите, до които достигна коронавирусът. Конкретният случай е на мъж и е свързан с Банско.
Защитни шлемове, изключително препоръчителни при манипулации на пациенти с коронавирус, представи шефът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Благодарение на усилията на премиера и на мобилизацията на нашите производители, от днес ще се произвеждат по 200 броя на ден от тези шлемове. С първите прототипи вече се работи в ``Пирогов`` и ВМА. Приоритетно изработените шлемове ще бъдат разпределени в болниците, в които има коронавирус инфектирани. Работи се и за защитни маски, информира ген. Мутафчийски.
Първите трима излекувани пациенти ще бъдат изписани днес – 1 в София и 2 в Плевен. Те ще бъдат в болничен за 30 дни, през които няма да имат право да напускат домовете си.
Излекувани са конвенционално, така, както се лекуват пациенти с усложнени форми на вирусна пневмония. Не е използван нито един от медикаментите, които се спрягат, че вършат работа, но за които няма сериозни клинични изпитвания и доказателства. Съвременното направление в медицината е медицина, основана на доказателствата, обясни шефът на Щаба.
Засега има достатъчно тестове, известни затруднения има с реактиви. От всички тествания, направени досега, 500 са направени с държавни пари. Останалите около 4 500 са дарения от физически лица. Другата седмица очакваме над 10 хил. теста, също дарение от физически лица. Благодаря на всички, които се отзоваха, непрекъснато ми се обаждат хора, които искат да бъдат полезни, информира ген. Мутафчийски.
Той припомни още, че законодателството предвижда сериозни наказания за всеки, който предизвиква паника и за разкриването на лични данни на заболелите.


Ключови думи
Мутафчийски коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати