Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Парите, колите и имотите на властта

  06.03.2020 12:05
Парите, колите и имотите на властта

Между 50 и 75 000 лева годишно заработват депутатите от Великотърновския избирателен район от основната си месторабота в Парламента, показват декларациите за имуществено състояние и интереси, публикувани от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Кметовете в областта вземат двойно, а някои и тройно по-малко, показва справка в регистъра на КПКОНПИ.
Големите разлики между самите депутатски възнаграждения не са заради някакви заслуги, а заради големия трудов стаж на някои, което пък им носи голяма добавка за клас. Според финансовия правилник на Народното събрание депутатите получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.
Милен Михов е с най-големи доходи от заплата, според отразената в декларацията годишна данъчна основа от трудови доходи. При него тя е 75 958 лева за 2018 г. Иначе депутатът от ВМРО не е увеличил имуществото си. Декларирал е апартамент, гараж и вила семейна собственост. Той продължава да бъде собственик на „Трабант”, докато съпругата му има „Тойота”. Михов има депозити за близо 40 000 лева и е вложил 21 500 лева в универсален пенсионен фонд.
Годишната данъчна основа на Весела Лечева е 72 682 лв. Депутатката от „БСП за България” обаче има 33 000 лева от други източници, така че на практика се явява най-заможна от колегите си. В декларацията за конфликт на интереси тя е заявила, че към датата на избирането си в Парламента е имала участие в 5 дружества и е била в управлението на 6 сдружения, все в областта на спорта.
Генерал Симеон Симеонов е третият по размер на годишната данъчна основа. По основните си трудови отношения той е декларирал 69 025 лв. Генералът, който бе избран с листата на ДПС, има спестявания за над 100 000 лева, като основната част – 46 712 евро, са от изплатеното му обезщетение при пенсиониране.
Клавдия Ганчева е декларирала 61 700 лева като размер на годишната данъчна основа. Депутатката на ГЕРБ притежава заедно със съпруга си два апартамента в Горна Оряховица и къща в Плевен, както и спестявания за 45 000 лв.
Другата представителка на ГЕРБ Станислава Стоянова е най-спестовна, въпреки младостта си. Тя има 120 000 лева във вид на депозити. Нейната годишна данъчна основа е 57 576 лева от Парламента и още 7000 лева от други дейности.
Явор Божанков от БСП за България е декларирал 51 044 лв. като годишна данъчна основа. Заедно със съпругата си имат скромни спестявания – 6500 лева и 5500 лева налични парични средства. Божанков изплаща кредит, към момента на декларирането 23 000 лв.
Валентин Ламбев от БСП за България е декларирал ипотечен кредит от 98 848 лв. Сериозен заем има и съпругата му – близо 70 000 лв. Но пък са си купили апартамент в София. Годишната данъчна основа на Ламбев е 48 185 лева.
Деветият търновски депутат – Станислав Стоянов, влезе в Народното събрание по-късно и няма обявени доходи като депутат за 2018 г., за когато са декларациите. Той е обявил интересите си – участие в управлението на фирма и три сдружения, преди да бъде избран за народен представител. Депутатът е собственик на къща с двор във Велико Търново, половината от друга къща, част от парцел в Шемшево и „Туарег”.
Освен това депутатите декларират и сериозни суми, получени по чл. 11 на финансовия правилник на Народното събрание. Парламентът поема допълнителни разходи на народните представители, организирани в парламентарни групи, и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група, в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители. Сумата се предоставя на парламентарните групи, които определят начина на разпределението на средствата, отчитането и контрола. Тези средства се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони. Народните представители информират парламентарната група на всеки три месеца за изразходваните средства, които могат да бъдат обявявани и на страницата им в интернет. Народните представители, нечленуващи в парламентарна група, обявяват на всеки три месеца на страницата си в интернет информация за изразходваните средства.
За 2018 г. на търновските депутати са им се полагали между 24 – 27 000 лева годишно по чл. 11 от финансовия правилник.
Десетимата кметове от Великотърновска област са заработили доста по-скромно през 2018 г. При тях възнагражденията зависят най-вече от категорията на общината, така че очаквано Даниел Панов декларира най-висока годишна данъчна основа – 37 378 лв. Търновският кмет си е най-заможен и заради приходите от наеми и други дейности – още над 24 000 лева.
Кметът на Павликени Емануил Манолов е втори в класацията с 28 367 лв. Румен Павлов управлява малка Стражица, но пък получава третата по размер заплата. През 2018 годишната му данъчна основа е 28 241 лв., а от други дейности той е декларирал още 37 684 лв.
След това е горнооряховският кмет Добромир Добрев с 27 416 лв. и кметът на Свищов Генчо Генчев с 26 852 лв. Следва Делян Млъзев в Елена с 20 486 лв., Ивелина Гецова в Лясковец с 22 339 лв. и Пенчо Чанев в Златарица с 19 225 лв. За кметовете на Сухиндол и Полски Тръмбеш няма данни.

Лекарите съветници обичат да инвестират в имоти

Ако се съди по декларациите на общинските съветници, които трябваше да обявят интересите и имуществото си след избирането, най-заможните във Великотърновския общински съвет са лекарите.
Петима са медиците в Общинския съвет. В групата на ГЕРБ са д-р Николен Стойнов, д-р Валентин Точков и д-р Даниела Андреева-Тодорова. Д-р Мавроди Калейнски от „Демократична България”, д-р Светлозар Стойков от „Алтернатива на гражданите” и д-р Юлия Тонкова от ВМРО допълват лекарската група. Д-р Тонкова например е съсобственик заедно със съпруга си на десетина имота – апартаменти, офиси, магазини, както и на около 150 декара ниви в землищата на няколко села. Д-р Стойков декларира 70 000 евро и близо 90 000 лева като налични парични средства лично и за лекарската практика, в която участва. Останалите лекари също заявяват добро материално положение. Д-р Точков и съпругата му също са съсобственици на десетина жилищни имота и ниви, те имат депозити за над 100 000 лева, но и ипотечен кредит за над 200 000 лв.
Повечето от съветниците всъщност декларират повече кредити, отколкото спестявания. Бизнесменът Атанас Парушев например има кредити за над 240 000 лева. Общо взето малко са тези като Валерия Дончева, Деян Хаджийски, Стоян Витанов и Росен Иванов, които нямат кредит.


Ключови думи
доходи декларации
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати